Bekijk het origineel

^hindernissen**

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

^hindernissen**

1 minuut leestijd

De ongeveer één miljoen christenen zullen, evenals andere nietatheïsten, ook in de toekomst „randfiguren" in de Chinese maatschappij blijven. Niemand minder als professor Ren Jiyu, directeur van het instituut voor wereldgodsdiensten van de academie voor sociale wetenschappen, noemde godsdienst en theologie „onoverkoombare hindernissen op de weg naar een realisering van de „Vier Moderniseringen", het Chinese ontwerp voor een grote moderne industriestaat in het jaar 2000".

Wat de officiële Chinese politiek op het gebied van de godsdienst nastreeft, is een opleving van de wetenschappelijke discussie met de godsdienst volgens marxistische beginselen, zoals die voor de Culturele Revolutie in de Volksrepubliek beoefend werd. Reeds in maart dit jaar had het Centrale Comité van de Communistische Partij in China deze ontwikkeling een halt toegeroepen, toen zij de commissie voor religieuze zaken bij de staatsraad van alle smet ontdeed en de getroffen kaders in eer herstelde. De terugkeer naar een liberale godsdienstpolitiek had voor 't overige reeds een jaar na de val van de zogenoemde „Bende van Vier" plaatsgevonden, toen voor het eerst in de herfst van 1977 godsdienstige vertegenwoordigers in politieke organen werden opgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

^hindernissen**

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken