Bekijk het origineel

„Beddensluiting AZ is onverantwoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Beddensluiting AZ is onverantwoord"

Gronings actiecomité „Stutvoet":

5 minuten leestijd

Niet alleen op haematologie zijn bed-, den te weinig, ook voor andere afdelingen gelden patiëntenstops. Van een pasgeboren tweeling kon onlangs één kind in Groningen blijven, het ander moest naar Nijmegen. Een vrouw wacht al meer dan een jaar op een knie-operatie. Patiënten die nog maar net een paar uur uit bed mogen, moeten zo gauw mogelijk naar huis om plaats te maken voor anderen.

Om aan deze toestand een einde te maken werd enkele maanden geleden het actiecomité „Peter Stutvoet" opgericht. Peter Stutvoet, die 8 november j.l. overleden is, had leukemie en werd in het Academisch Ziekenhuis behandeld. Hij kwam ongeveer een halfjaar geleden met het initiatief om iets aan de penibele situatie te gaan doen. Er werden handtekeningen verzameld en deze werden op 28. september door Rutger Hauer, een acteur, overgedragen aan het Academisch Ziekenhuis. Het bestuur verklaarde na te zullen gaan, of er iets veranderd kon worden. In elk geval zou er meer personeel komen.

Deze toezegging vond het comité, dat inmiddels uit acht man bestaat, niet voldoende. „Het belangrijkste vinden wij dat de bedden weer geopend worden", zegt mevrouw A. Pestman, lid van het actiecomité' „Daar blijven wij voor pleiten". Om deze uitspraak te onderstrepen is het comité maandag j.l. vergezeld van vierhonderd demonstranten naar Den Haag getogen, om minister Pais van Onderwijs en Wetenschappen een half miljoen handtekeningen aan te bieden. Men moest echter onverrichterzake naar huis terug keren. De bewindsman wilde alleen beloven dat hij in zou grijpen, als er op korte termijn geen verandering zou komen in de situatie. Het actiecomité vond deze belofte „te vaag". Men besloot de handtekeningen weer mee terug te nemen in de hoop er bij de volksvertegenwoordiging meer mee te kunnen bereiken. Het plan bestaat nu om ze binnenkort aan Tweede-Kamervoorzitter Dolman te overhandigen.

„Geen stuntwerk

„Stuntwerk" biedt volgens minister Pais geen oplossingen. Hij is van mening dat het probleem „structureel" moet worden aagepakt. Er moet een betere spreiding komen van de volksgezondheid in het noorden, maar het Academisch Ziekenhuis mag zelf beslissen hoe het zijn geld besteedt. Het actiecomité vindt dat er sprake is van een noodisituatie, zodat het bestuur van het AZ op de vingers getikt moet worden. Mevrouw Pestman: „De beddensluiting is het gevolg van financiële problemen. Het Academisch Ziekenhuis zit met een grote schuld. Het gat zal gestopt moeten worden, zodat de personeels- en patiëntenstops opgeheven kunnen worden. Het is van het grootste belang dat Pais de boel niet op zijn beloop laat, maar ingrijpt. Het gaat niet om de politiek, maar om de patiënt".

Volgens mevrouw Pestman is de spanning op alle afdelingen van het Academisch Ziekenhuis voelbaar. „Noch patiënten, noch artsen en verplegend personeel voelen zich prettig. Iedereen is even gespannen. Vooral degenen die een verantwoordelijke functie hebben, kunnen het nauwelijks meer aan. De verantwoording drukt veel zwaarder dan normaal. Waar vroeger zes man werkten, zijn nu alleen maar leerlingen. Die doen wel hun best, maar ze zijn niet tegen elke situatie opgewassen."

Onverantwoord

Mevrouw Pestman wijst er met nadruk op, dat vooral patiënten met een kwaadaardige bloedziekte getroffen worden door de gang van zaken. „Zij leven als het ware met één been in het graf. Een leukemie-patiënt heeft soms tussendoor bloed nodig. Dat is een kwestie van een dag. Maar als er geen bed is, wat dan? Het komt voor dat iemand vier weken op een b-^d moM wachten, terwijl zijn toestand in die .jd achteruit gaat. Het gebeurt ook wel, dat iemand eindelijk geholpen wordt, maar twee tot drie keer in de week terug moet komen omdat hij niet kan blijven. Dat is geen verantwoorde medische begeleiding. Het ziektebeeld wordt op deze manier negatief beïnvloed."

Het actiecomité schrijft de problemen vooral toe aan de houding van het bestuur. „Er is geen overleg. Alles moet via de voorlichtingsdienst, we hebben nooit rechtstreeks contact. En dat zouden wij erg graag willen. De feiten moeten open en eerlijk besproken worden." De 17-jarige Peter Stutvoet (in bed) is op 8 november in het Academisch Ziekenhuis in Groningen overleden. Hij was de initiatiefnemer van de (onder meet door Rutger Hauer gesteunde) actie tegen de beddenleegstand ven het Academisch Ziekenhuis. Op deze archieffoto van 28 september overhandigt Rutgë^ Hauer (r) in het bijzijn van verpleegkunt digen en Peter Stutvoet 20.000 handteke* ningen ter ondersteuning van de actït aan de voorzitter van het ziekenhuisbed stuur. Vereniging leen de vier noordelijke,provincies vans ons land. Doel van de vereniging is pa^t tiënten en allen die er nauw bij betrok-;^

Het actiecomité heeft zoveel reacties gehad van patiënten en familieleden, dat besloten werd een vereniging op te richten voorpatiënten met een kwaadaardige bloedziekte. Het werkterrein van de vereniging „Stutvoet" omvat voorlopig alken zijn, psychisch, mentaal en sociaal tèibegeleiden. „Zodra de organisatie goeC op gang is, zal overwogen worden er eenp landelijke vereniging van te maken" al4 dus mevrouw Pestman. »

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979

Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's

„Beddensluiting AZ is onverantwoord

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979

Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's

PDF Bekijken