Chemische industrie in de iift
De enquête van de Vereniging van Kamers van Koophandel heeft uitgewezen dat het met de chemische industrie nog niet zo slecht gaat. Zowel wat omzetals winstontwikkeling betreft vertoonden de grote bedrijven in deze bedrijfstak een relatief gunstiger beeld dan de totale industrie. Vooral de export was hierop van positieve invloed.
De ontwikkeling bij de kleine bedrijven verliep echter veel moeilijker. Ondanks de rendementsverbetering ten opzichte van 1978 bleef de achterstand ten opzichte van het gemiddelde beeld in de industrie bestaan.
De chemische industrie is echter niet voor één gat te vangen. In de jaren zeventig heeft deze bedrijfstak veel tegenwind gehad. De hierdoor ontstane problemen — overcapaciteit en verliesgevende jaren — werden veroorzaakt door de teruglopende conjunctuur, de hoge olieprijzen en de harde gulden.
De verscheidene chemieconcerns zijn hard aan de slag gegaan om de problemen het hoofd te bieden. Door het indammen van de overcapaciteit en het terugschroeven van de overheid — kosten die worden gemaakt zonder dat dat direct een produkt oplevert — hebben de chemische bedrijven het hoofd boven water weten te houden.
AKZO bijvoorbeeld heeft het snoeimes goed gebruikt. Hierdoor kon het bedrijf meer winst gaan maken. De zaken gingen zo goed, dat het bedrijf na een aantal dividendloze jaren met een tussentijdse uitkering is gekomen van ƒ 1,00.
Door een duurzaam herstel op de markt van chemische produkten, waaruit weinig impulsen komen, zal het lang duren voordat AKZO weer een gezond bedrijfis. Zowel de directie als de beleggers mogen in hun handen knijpen wanneer 1980 met winst wordt afgesloten.
Een chemie-concem dat er beter voor staat is Gist-Brocades. Het bedrijf gaat steeds meer over de grenzen kijken. Hierdoor heeft het nieuwe winstbronnen aangeboord.
Ook met Naarden gaat het de goede kant op. Het ziet er naar uit dat deze onderneming door het dal heen is. Alleen de prijs die voor Naarden op de beursvloer moet worden betaald is ten opzichte van AKZO en Gist Brocades aan de hoge kant. In termen van koers/winst-verhouding moet voor Naarden 31 keer de winst per aandeel worden betaald, voor AKZO 3 keer en voor Gist-Brocades 6 keer.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's