Bekijk het origineel

Sovjet-Unie lijdt zware verliezen in Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sovjet-Unie lijdt zware verliezen in Afghanistan

„Russen doen alsof ze in hun eigen land bezig zijn''

4 minuten leestijd

NIEUW DELHI — Een Russische divisie keurtroepen vormt de speerpunt van een groot offensief dat de Sovjets tegen de islamitische opstandelingen, die gesteund ivorden door aanhangers van de verdreven president Amin^ hebben ingezet. Naar reizigers melden wordt hevig verzet geboden en zijn er niet alleen onder de Afghanen maar ook onder de Russen zware verliezen geleden.

Volgens uit Kaboel in Nieuw Delhi aangekpmen reizigers treden de Russische militairen in de Afghaanse hoofdstad op ,,als waren zij in hun eigen land". Ongeveer 16.000 Sovjetmilitairen zouden inmiddels Kaboel geheel in handen hebben. Op alle strategische punten staan Russische wachtposten. In totaal zouden er naar schatting 1,000 tanks en 2.000 pantserwagens van de Russen in de hoofdstad zijn. Er is geen Afghaanse militair daar meer te zien.

Genoemde reizigers verklaarden dat de Afghaanse legereenheden althans in Kaboel, kennelijk zijn ,.ontwapend". Elders in het land nemen guerrillastrijders van het islamitische front het samen met aanhangers van de afgezette en gedode president Hafïzoellah Amin bij het slecht geoefende Afghaanse leger op tegen de naar schatting 50.000 Russische militairen die naar Afghanistan zijn overgebracht.

Gevechtshandelingen

Volgens westerse diplomaten zijn de Russische troepen in de heuvelachtige provincie Bamian (zie kaart voor plaatsen), een gebied ten noorden van Kaboel, op fel verzet gestuit. Ook in de westelijke stad Herat en in Jalalabad, bij de strategische Pakistaanse bergpas Kaiber, bevinden zich volgens Afghaanse en westerse bronnen nu Russische militairen. Bij de gevechten in Bamian hebben volgens een diplomaat beide partijen zware verliezen geleden.

Volgens onbevestigde berichten zijn Russische troepen overal bij de Pakistaanse grens slaags met militairen van de Afghaanse oppositie. Afghanen die de wijk naar Pakistan hebben genomen, verklaarden dat in de eerste twee dagen van de strijd tussen de Russen en militaire aanhangers van Amin meer dan 3.000 doden onder de Afghanen zijn gevallen. Een ooggetuige vertelde dat hij bij Daroelaman, ten zuiden van Kaboel, ongeveer 60 vrachtauto's met lijken van militairen had gezien. In die plaats had Amin zijn hoofdkwartier. Dit was door bombardementen met de grond gelijkgemaakt.

Propaganda

Volgens de vluchtelingen had alleen het Afghaanse garnizoen in Kargha, ten westen van Kaboel, zich zonder verzet laten ontwapenen. Overal elders was kortere of langere tijd bij de kazernes gevochten. Het merendeel van de Russische militairen is afkomstig uit de Sovjet-republieken Toerkmenië en Kirgizië in Centraal-Azië'

De Sovjet-Unic en de nieuwe leiders in Kaboel proberen duidelijk de islamitische landen er van te overtuigen, dat het Russische ingrijpen in Afghanistan de islamieten in dat land voor verdere vervolgingen heeft gespaard. In de Russische bladen krijgt Amin de schuld van de excessen waarvan de islamieten de laatste maanden het slachtoffer zijn geworden. Daarbij wordt gesuggereerd dat de vorige president handelde in opdracht van de Verenigde Staten.

Uitleg door Tass

Tass haalde er een Afghaanse religieuze leider bij die had verklaard, dat de Sovjet-hulp betekende dat de gelovigen voortaan zullen worden beschermd. Volgens Abdoel Aziz Seddyk die voorzitter van de Raad van Schriftgeleerden wordt genoemd, hebben ,,eerlijke, eenvoudige moslems" en hun geestelijken in geheel Afghanistan het optreden van Moskou met instemming begroet. Ook zei hij, aldus het bericht van Tass, dat ,,alle mohammedaanse landen" met vreugde hebben kennis genomen van de val van Amin, die door de nieuwe president Karmal ,,een misdadig wapen in de handen van het Amerikaanse imperialisme" wordt genoemd.

In Oost-Duitsland is een geweldige perscampagne gaande ter ondersteuning van de nieuwe Afghaanse regering van president Babrok Karmal. Ook Bulgarije en Tsjecho-Slowakije rechtvaardigen de Russische actie. De Hongaarse en Poolse pers beperken zich daarentegen tot korte, feitelijke informatie over de situatie rond Afghanistan, hetgeen erop kan duiden dat deze landen in verlegenheid zijn gebracht door de Russische militaire interventie. De Roemeense president, Nicolae Ceausescu, herhaalde dit weekeinde nog eens nadrukkelijk zijn standpunt dat geen enkel land mag ingrijpen in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen, al noemde hij de gebeurtenissen in Afghanistan nauwelijks.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Sovjet-Unie lijdt zware verliezen in Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken