Bekijk het origineel

Verenigde Arabische Emiraten volgen met ^verhoging olieprijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verenigde Arabische Emiraten volgen met ^verhoging olieprijs

2 minuten leestijd

ABOE DHABI — Na Saoedie-Arabië hebben nu ook de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hun prijs van ruwe olie met terugwerkende kracht van 1 januari verhoogd met twee dollar tot 29,60 dollar per vat (van 159 liter). Dit heeft het officiële persbureau van de VAE gisteren gemeld. Volgens het persbureau hebben ook Qatar en Irak hun olieprijzen gisteren met twee dollar per vat ve-^ogd. Oe betrokken landen hebben dit echter nog niet officieel bevestigd. .

Het gezaghebbende financiële blad „Middle East Economie Survey" meldde eerder dat Saoedi-Arabië zijn olieprijs met terugwerkende kracht van 1 januari met twee dollar heeft verhoogd tot 26 dollar per vat. Japanse olie-importeurs en de oliemaatschappij Aramco, een consortium van Exxon, Texaco, Socal en Mobil, zijn door Saoedi-Arabië van de prijsverhoging op de hoogte gesteld.

Compromis
In kringen van de olie-industrie vermoedt men dat de Saoedische maatregel is bedoeld om het bereiken van een compromis over een uniform olieprijsstelsel binnen de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) te vergemakkelijken. De prijzen van bijvoorbeeld Libië en Iran liggen op het ogenblik nog ver boven die van gemwtigde landen als Saoedi-Arabië Koeweit, de VAE, Qatar en Venezuela.

Een lijn

Koeweit heeft zijn prijs van ruwe olie gisteren ook met terugwerkende kracht van 1 januari met twee dollar verhoogd tot 27,50 dollar per vat (van 159 liter). Dit heeft de Koeweitse minister van olie, sjeik Ali Khalifa Al-Sabah, verklaard. Hij zei dat de olieprijs van zijn land hierdoor op een lijn komt met die van andere olieproducenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Verenigde Arabische Emiraten volgen met ^verhoging olieprijs

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken