Bekijk het origineel

Pais kan starten met Open Universiteit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pais kan starten met Open Universiteit

Raad voor het Hoger Beroepsonderwijs

3 minuten leestijd

UTRECHT — De Raad voor het Hoger Beroepsonderwijs (HBO-Raad) stemt in met het plan van minister dr. A. Pais om binnenkort een Open Universiteit in Nederland op te richten. Tot deze conclusie zijn de onderwijsorganisaties die in de HB O-Raad met elkaar samenwerken, gekomen in een op vrijdag 1 februari gehouden vergadering in het Jaarbeurscongrescentrum te Utrecht.

Voordat Pais de Open Universiteit in Limburg gaat oprichten moet deze vorm van open Hoger Onderwijs volgens de HBO-Raad nog wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo zullen de onderwijsprogramma's van de toekomstige Open Universiteit drie accenten moeten krijgen: theoretisch, algemeen en beroepsgericht. De toe-' komstige student van de Open Universiteit zal dus moeten kunnen kiezen uit studies die lijken op de bestaande Hogere Beroepsopleidingen, Wetenschappelijke opleidingen en mengvormen daarvan.

Part-time

Een andere voorwaarde die de HBO-Raad verbindt aan de oprichting van de Open Universiteit is, dat de diploma's van deze nieuwe onderwijsinstelling van dezelfde waarde zullen zijn als die van de andere instellingen voor Hoger Onderwijs. De derde voorwaarde is dat de oprichting van de Open Universiteit niet ten koste mag gaan van de ontwikkeling van het Hoger Beroepsonderwijs met zijn vele part-time opleidingen.

De voorzitter van de HBO-Raad, dr. Th. H. J. Stoelinga, is teleurgeseld over de ideeën zoals minister dr. A. Pais (Onderwijs en Wetenschappen) die uiteenzet in het voorontwerp van wet op het Hoger Beroepsonderwijs over het vaststellen van een overzicht van gegevens over de opnamecapaciteit «an het HBO'. Stoelinga is van mening'? dat in de wet opgenomen moet worden dat de minister jaarlijks, na overleg met in ieder geval de HBO-Raad, een capaciteitsplan aan de Staten- Generaal voorlegt, dat de beleidskaders aangeeft voor „uitvoeringsplannen", zoals het Plan van Scholen en huisvestingsplannen.

Het overleg over deze plannen zal moeten plaatsvinden tussen de minister en de aanvragers van (nieuwe) scholen. Op deze wijze kan voorkomen worden dat studenten niet toegelaten kunnen worden omdat opleidingsinstituten te klein zijn, terwijl andere instellingen soms ruimte over hebben. Ook blijkt dan welke instituten het meest verlegen zitten om uitbreiding of vernieuwing van hun gebouwen.

Stoelinga is ook niet helemaal tevreden over het door Pais op 16 januari gepubliceerde voorontwerp van de „Kaderwet Hoger Onderwijs". Hij vreest dat door de zeer globale doelstelling van Pais, de ontwikkeling van het Hoger Onderwijs te weinig gericht wordt naar de wensen en mogelijkheden die in het onderwijsveld leven. Dit klemt temeer omdat het risico bestaat dat, als gevolg van de rol die de minister krijgt toebedeeld bij de goedkeuring en bekostiging van ontwikkelingsexperimenten, ondanks adviezen van de HBO-Raad, Academische Raad en de ontwikkelingscommissie, de ontwikkeling zich zou kunnen voltrekken tegen de opvattingen van het onderwijsveld in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Pais kan starten met Open Universiteit

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken