„Marnix" geeft voorlichting over de Geref. evangelisatiearbeid
Nieuw Vlaams kerkblad van Overbeeke:
ANTWERPEN — Zojuist is het eerste nummer verschenen van het nieuwe tweemaandelijkse evangelisatiebiad ,,Marnix", waarin nieuws en berichten worden doorgegeven over het evangelisatiewerk in Vlaanderen op Gereformeerde grondslag. De redactie bestaat uit de bekende redacteur-uitgever van het Vlaams evangelisch weekblad „De Kruisbanier", de heer J. K. Overbeeke te Berchem-Antwerpen en verder ds. D. J. van Vuuren, Christelijk Gereformeerd predikant te Leerdam.
(Vcxjrheen te Zaamslag en vanddaruit zeer nauw betrokken bij het werk, dat o.a. wordt verricht door de Chr. Geref. evangelist H. Bor uit Ameide, die in Gent-Noord werkzaam is namens de kerk van Zaamslag).
Het blad ,,Marnix" (eerste jaargang nummer één, februari 1980) wil a.h.w. een ,,gat in de markt" opvullen, zij het dat het een uitgave is zonder winstoogmerk. De verkondiging van het Evangelie vanuit de Gereformeerde gezindte heeft in Vlaanderen de laatste jaren een grote vlucht genomen en een eigen gemeenschappelijk informatie-orgaan van de diverse posten bestond nog niet.
Wel hebben natuurlijk de diverse evangeliecentra hun eigen nieuwsbrief of gemeentebode, zoals het Evangelisch Centrum van de Chr. Geref. Kommer Groeneveld, die vanuit Deurne-Antwerpen arbeidt. De Geref. Gemeente van Merksem (ev. Butijn) Had een soort ,,kopblad" van De Kïuisbanier: de Evangelie-banier, onder redactie van Overbeeke en ds. H. Rijksen uit Zoetermeer.
Ontwikkeling
'Maar een gemeenschappelijk blad van en voor deze vormen van kerkelijke arbeid was niet beschikbaar, hoewel uiteraard De Kruisbanier ook het nieuws over de diverse „zendingsvelden" doorgaf. Daar komt nu verandering in en die wordt mede ingegeven door een andere ontwikkeling.
Dat is de groeiende tegenstelling of verwijdering tussen de meer ,,evangelische" kerken en groepen enerzijds, zoals de Belgische Evangelische Zendingskerk, eji anderzijds de zich meer reformatorisch-kerkelijk gebonden w^tencje evangelisatie, die uitgaat van de öeref. Gemeenten, de Chr. Geref. Kerken, de Vrijgemaakte Geref. Kerken en nu ook arbeidt, gesteund door de Geref. Bond in de Ned. Hervormde K-erk.
Het blad „Marnix" zal dan ook naar alle kerkeraden van genoemde kerken worden gezonden en verder ton ieder, die belang stelt in het werk in Vlaanderen, het kosteloos aanvragen. Via giften moet het blad bekostigd worden en daarvan hangt het af, of de uitgave van blijvende aard kan zijn.
Grenzen
De ontwikkelingen, waarbij de reformatorische kerken uit Nederland hun arbeid intensiveren, zijn in Vlaanderen al enige tijd aan de gang en het is begrijpelijk, dat dit tot de nodige spanningen heeft geleid met de meer vrije groepen, die deze groei als een bedreiging zouden kunnen ervaren. De heer Overbeeke (Chr. Geref.) meent echter, dat de arbeidsterreinen zo groot zijn en nog zo braak liggen, dat er van "concurrentie" geen sprake behoeft te zijn, ook al omdat ieders werkter'rein geograflsch nauwkeurig wordt afgebakend.
Dat die papieren grenzen in de praktijk ook nog wel eens problemen (zullen) geven is een vaststaand gegeven, maar het is niet de opdracht of
bedoeling der evangelisten van de Geref. gezindte onder de duiven te gaan schieten van bijv. de BEZ of ook, anderzijds, van min of meer bijbelgetrouwe gemeenten en predikanten die — veelal tegen hun wil — een tijdje terug zijn opgenomen in de ene Verenigde Protestantse Kerk van België, die een nogal oecumenisch karakter heeft.
Philips van Marnix
Wat,,Marnix" dan wel beoogt zegt Overbeeke in zijn openingsbijdrage. De naam is uiteraard ontleend aan de beroemde Philips van Mamix, Heer van St. Aldegonde, die o.a. burgemeester van Antwerpen was en goed bevriend met prins Willem de Zwijger. Mamix was ook vertaler van de Schrift (niet van de Statenvertaling, zoals Overbeeke ten onrechte opmerkt, want hij overleed al in 1598), dichter, psalm berijmer, auteur van het bekende boek „De Bijenkorf der H. Roomse Kerk".
Zijn lijfspreuk was: „De rust is elders" en terwijl Guido de Brés in het Waalse land streed voor de zaak der Kerkhervorming deed Mamix hetzelfde in Vlaanderen. (Naar hem wordt ook altijd de jaarlijkse Mamix-actie genoemd: een week vóór de Vlaamse Bijbeldag op 1 mei worden er duizenden evangelisatienumraers van De Kruisbanier door jongeren verspreid in Antwerpen en omgeving, red. RD).
Cultuur
Marnix was, aldus Overbeeke, een Gereformeerd man en een voorstander van christelijke staatkunde, waartoe hij ook het pand der cultuur gebruikte. Als letterkundige was hij wellicht de dichter van het Wilhelmus (hoewel een recente studie daarvoor de meer bijbels-huraanistisch georiënteerde Dirc Volkertsz. Coornhert heeft aangewezen, red.) en zijn psalmberijming was taalkundig beter dan die van Petrus Dathenus en Utenhove, hoewel de synode toch zijn berijming niet aanvaardde.
Die synode vergaderde meermalen in Antwerpen, o.a. in 1566, toen daar de Confessie Belgica (Ned. Geloofsbelijdenis, voorheen Antwerpse Geloofsbelijdenis geheten) werd aangenomen. De naam Marnix en die van andere Vlamingen en Zuiderlingen: Datheen, De Brés, diverse geleerden, zijn tevens met NoordNederland verbonden. Marnix zag breed alle lage landen, aldus Overbeeke, die deze naam als een program wil beschouwen voor het blad en de daarachter liggende arbeid.
Het blad, dat voorlopig mooi gedrukt in oplage van 2000 stuks vier pagina's met diverse foto's telt, bevat de eerste maal een meditatief woord van ds. Van Vuuren n.a.v. Hand. 16 vers 9: ,,Kom over in Macedonië en help ons".
Ontstaan
Verder staat er het een en ander over het ontstaan van de Chr. Geref. evangelisatie in België, waarmee aanvankelijk de naam van prof. G. Wisse ook gemoeid is. Overbeeke schrijft o.m. over ,,het wonder van Boechout" van de overleden fabrikant Klaas Sluijs en zijn vroegere „Vlaams Kerkblad". Hij geeft ook een beknopt kerkhistorisch overzicht van de evangelisatiearbeid in België: de Silozending van ds. Nikolaas de Jonge uit Lexmond, de Gereformeerde arbeid in o.a. Gent, Brussel, Mechelen en Antwerpen enz.
Het karakter van de nieuwe evangelisatiearbeid op Gereformeerde grondslag zal moeten inhouden, dat de werkers de Vlamingen een Vlaming worden, apologetisch en volks zijn (zoals Sluijs dat was) en strijdbaar tegen Rome (zoals ds. Lauers en ds. Hegger, beiden ex-R-K priester). De arbeid van dit blad en de evangelisten beperkt zich tot Vlaanderen, omdat met name een taalscheiding gezamenlijk operationeel optrekken bemoeilijkt. Wel wil het blad de Geref. invloeden, die soms ook in Wallonië openbaar worden, signaleren.
Wie zijn ze?
In een artikel „Wie zijn ze en wat doen ze in België?" zet Overbeeke de diverse evangelisaties op een rij: de Chr. Geref., Geref. Gem., de Vrijgemaakten (Gent-Zuid), de Geref. Zendingsbond steunt een evangelist van de Christuskerk in Antwerpen voor de nieuwe stadswijken op de linker Schelder-oever, terwijl de Geref. Bond nu contacten heeft met beginnende arbeid in Belgisch Limburg (Overbeeke doelt hier wel op het werk van ds. W. J. Kip, red.).
Lectuurverspreidingen nemen een grote plaats in en wie bereid is om één jaar lang in België te arbeiden kan inlichtingen verkrijgen en zich opgeven bij ds. Van Vuuren.
De Chr. Geref. arbeid blijkt zich ook flink uit te breiden. Naast Groeneveld (Antwerpen-Deurne) en Bor (Gent-Noord en een deel van OostVlaanderen) is het gebied waarin plaatsen als Maldegem en Eeklo liggen nog min of meer braak. Er is nu echter een Clir. Geref. Vlaamse evangelisatievereniging „Filippus" opgericht, die dat gebied onder zijn hoede wil nemen. Er is al een centraal adres beschikbaar.
Vrijgemaakten
Ook de Vrijgemaakte Geref. Kerken (in „Marnix" ten onrechte en ietwat verwarrend aangeduid als (Jereformeerde Kerken, terwijl in hetzelfde blad ook sprake is van de „synodale" kerken van die naam) zijn actief bezig vanuit vier ZeeuWsvIaamse kerken. De roepende kerk van Axel lieett nu een pand gehuurd aan de Ketelvest 10 in Gent en inmiddels heeft de predikant, ds. P. H. van der Laan die naar Axel wordt beroepen voor de arbeid in België, dit beroep aangenomen.
Wie het eerste nummer van „Marnix" wil aanvragen kan dat doen bij de administratie: J. K. Overbeeke, Elisabethlaan 71, B-2600 BerchemAntwerpen, telef. vanuit Nederland: 09-32.31.80.86.47. Giften voor het blad in ons land op postgiro 11.65.754 t.n.v. ds. D. J. van Vuuren te Leerdam met vermelding „Marnix".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's