Geen wijziging grenzen van gemeente Kamerik
Preadvies b. en w. aan raad:
KAMERIK — De grenzen van de gemeente Kamerik moeten niet gewijzigd worden. De gemeentelijke herindeling waarbij Kamerik zou worden betrokken is dan ook niet wenselijk. Dat zeggen b. en w. van Kamerik in reactie op de nota „Wegwijzer voor gemeentelijke herindeling" van Gedeputeerde Staten van Utrecht. Deze reactie komt op 11 februari in de raad. De raadsleden kunnen dan hun visie op de reactie van b. en w. geven.
In deze nota voeren GS als curgumenten tot gemeentelijke herindeling onder andere aan, dat kleine gemeenten een zwakke schakel vormen in de totale reeks van gemeenten, en dat ze, omdat ze te klein zijn, niet beschikken over voldoende bestuurskracht en niet efficiënt genoeg werken.
Verder zijn kleine gemeenten volgens GS onvoldoende tegenspelers, tegenover grotere gemeenten of hogere overheden, en moeten zij, om zich te kunnen handhaven, teveel gebruik maken vem externe adviseurs of gemeenschappelijke regelingen. Als laatste argument voeren GS aan dat kleine gemeenten niet in staat zijn een mogelijke centralisatie op te vangen, integendeel, ze zijn mede de oorzaak van de te ver doorgevoerde centralisatie.
In een preadvies van het college van b. en w. aan de raadsleden stelt men dat een kleine gemeente niet zwak is wajineer zij klein is of' omdat haar taak niet zo spectaculair is. Indien een kleine gemeente de (misschien beperkte) functie die zij moet vervullen naar behoren vervult, voldoet zij net zo goed aan de eisen als een grote gemeente die ook de eigen taken reali
Voordelen
Volgens het college hebben kleine gemeenten vaak grote voordelen. De bestuurders hebben de mogelijkheid alle zaken goed te overzien en kunnen zich liezighouden met de problemen waar de burger werkelijk mee zit. De burger vraagt persoonlijke aandacht voor de vadc in bestuurdersogen kleine dingen, die echter voor hem of haar grote problemen zijn.
Over het argument van GS dat een gemeente te Idein kan zijn, merkt het college op dat het aantal inwoners geen maat is voor sterkte of zwakte. Dat kan alleen de wijze zijn waarop een gemeente in haar situatie functioneert. Een grote gemeente kan daarin even zwak zijn als een kleine. Volgens b. en w. hebben de feiten bewezen dat zeer veel kleine gemeenten zich heel goed aan de eisen van deze tijd hebben aangepast, en dat er veel goeds tot stand is gebracht.
Dat een kleine gemeente een onvoldoende tegenspeler zou zijn van grote gemeenten en hogere overheden is volgens het college een onjuiste en onbewezen stelling. Uit de bestuurspraktijk zijn vele voorbeelden te noemen waarbij kleine gemeenten zeer doel
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's