Van kandijknotsen tot slankheidsbier
VEEL NOVITEITEN OP INTERNATIONALE VOEDINGSBEURS ROKA
UTRECHT — We zijn er zo ongeveer allemaal wel van overtuigd dat we gezien de dalende koopkracht die zal ontstaan, wat soberder zullen moeten gaan leven. Op de internationale levensmiddelenbeurs ROKA die volgende week in Utrecht wordt gehouden, is echter weinig van de noodzakelijke zuinigheid en soberheid te merken. Dure buitenlandse wijnen, sauzen, hartige hapjes, allerlei soorten kaas nemen een groot deel van de expositie voor hun rekening.
Wat natuurlijk niet betekent dat op deze beurs — die uitsluitend toegankelijk is voor de vakhandel — alleen produkten worden geïntroduceerd die uitsluitend bestemd zijn voor verkwistende mensen. Want er worden tal van noviteiten getoond die voor iedereen beslist de moeite waard zijn. Het zal niemand verbazen dat met name de biologische produkten weer in ruime mate zijn vertegenwoordigd. Enigszins weerzinwekkend zijn de overdreven aanprijzingen van Rewa „Zuiver biologische natuurprodukten" („een noodzakelijke aanvulling op ons voedselpakket"). De ginseng-produkten — „bekend als levensverlengend en allesgenezend wondermiddel" — zijn niet nieuw, wel het feit dat dit voedingsmiddel nog dit jaar in capsule-vorm in vrijwel alle Nederlandse levensmiddelenbedrijven verkrijgbaar zal zijn. Drie Hoefijzers-bier: lekker en arm aan calorieën.
Heel wat interessanter is de denneknoppen-thijmsiroop die door dezelfde handelsonderneming — Exquise te IJsselstein — wordt geïntroduceerd. Deze zuiver biologische hoestsiroop is bereid uit onder andere denneknoppen, thijm en vele andere kruidenextracten.
Een heilzaam werkend middel tegen kriebelhoest en verkoudheid, dat 'n desinfecterende werking heeft en daardoor tevens de vatbaarheid voor griep vermindert", aldus de fabrikant. Een bijkomend voordeel van de denneknoppen-thijmsiroop, uitstekend geschikt voor kinderen, is de aangename 'smaak, iets wat lang niet van iedere hoestsiroop gezegd kan worden (nu zegt de smaak in dit geval natuurlijk niets over de kwaliteit maar voor kinderen en baby's is er dan wel minder kans op protest). De fles kost 6,95 en heeft een inhoud van 2 liter.
Nog een fabrikant van biologische produkten die aan kinderen heeft gedacht: Avita in Dronten. Die komt met een biologische babyvoeding in 19 soorten. Verder op het gebied van de „pure natuur": glutenvrije produkten, zoals broodmeel, maïsbiscuits en maïskoekjes. Natuurlijk ontbreekt ook de inmiddels zeer populaire müsli niet: De firma Van Vliet te Hoofddorp brengt Mestemacher kant- en klaar-miisli, volgens Zwitsers recept, in blik.
Opvallend is ook het grote aantal sojaprodukten.
Zuidvruchten
Klijn BV te Hardinxveld-Giessendam komt met de volgende noviteiten: FruNuts, een noten- en zuidvruchten-melange met onder meer cocos en ananas. Het is wel wennen wat de smaak betreft, maar menigeen zal zich na het eten van dit notenmengsel meer op zijn gemak voelen dan na het nuttigen van bijvoorbeeld chips of bepaalde andere vette en zoute lekkernijen. Het bedrijf introduceert tevens een omvangrijk assortiment reformprodukten, onder de naam „De Kleine Hoeve".
In het kader van de terug-naar-de-natuur trend is op de ROKA ook een natuurfarm aanwezig, (Firma De Boed uit Nieuwe-Tonge) teneinde de detaillist van de voordelen van scharreleieren te overtuigen. Uit een onderzoek is inmiddels vast komen te staan dat eieren van loslopende kippen qua smaak en samenstel-ling niet (behoeven te) verschillen van eieren, die afkomstig zijn van kippen die op legbatterijen worden gehouden, maar de wetenschap dat deze eieren met plezier gelegd zijn, („ethisch verantwoorde eieren", aldus het bedrijf) zal velen aanspreken.
Veelbelovend is het nieuwtje waar Skol Bierbrouwerijen in de loop van deze maand mee op de markt komt. Met het zogeheten „Drie Hoefijzers"-bier, dat 25 procent minder calorieën bevat dan zijn soortgenoten, hoopt de fabrikant een oplossing te bieden aan het gewichtsprobleem van menig pilsdrinker. Froyo-salade, gebaseerd op natuurlijke grondstoffen en een laag calorieën-gehalte.
Skol heeft een marktonderzoek gehouden waaruit bleek dat er een flinke behoefte bestaat aan bier dat niet zo aanzet. „Drie Hoefijzers" smaakt, ondanks zijn lager gehalte aan calorieën, even lekker als de andere soorten, zo zegt Skol geruststellend. Zesenzeventig procent van de bij een onderzoek ondervraagde bierdrinkers vond het bier zelfs nog beter dan normaal. Het slankmakende bier wordt voorlopig alleen geleverd in flesjes van dertig centiliter.
Lege flessen
Nu we het toch over flessen hebben: de automatenleverancier Oiland brengt een retourflessenautomaat op de markt waar we waarschijnlijk veel plezier aan kunnen beleven (alhoewel het gemak dat de consument van dit ding heeft in geen verhouding staat tot het financiële voordeel dat de winkelier ervan heeft).
De huisvrouw moet wel gewoon haar flessen naar de winkel sjouwen, daaraan valt voorlopig niets te veranderen. Zij brengt de lege flessen echter niet naar het gebruikelijke loketje (waar ze vaak herhaalde malen op de bel moet drukken, voordat de dienstdoende jongeman er aan komt), maar gaat ermee naar de Hugin-Tomra SP. De lege flessen worden in het apparaat geplaatst en worden optisch gelezen. Het statiegeld wordt geregistreerd en de flessen gaan via een lopende band naar de daarvoor bestemde ruimte. Het aardige is nu dat alle flessen in het apparaat geplaatst kunnen worden, ook die waarop geen statiegeld van toepassing is. De Tomra handelt in het laatste geval als volgt: de fles wordt nog even aan de klant getoond (zo in de zin van „Mevrouw, weet wat u doet!"), wordt hij niet aangenomen oké, de Tomra heeft gedaan wat hij kon doen en zorgt ervoor dat de waardeloze fles in een kist valt. De klant krijgt een bon waarop het aantal wel en het aantal niet teruggenomen flessen en het totale bedrag vermeld staat. Het aantal modellen, dat door de flessenretourautomaat kan worden „herkend", is onbegrensd.
Van de grote automaat naar een klein foefje: een nieuw sluitsysteem voor plastic zakken (dat wel als nieuw wordt gepresenteerd maar hier en daar al is gesignaleerd, maar goed, we zijn zo blij met deze nieuwe sluiter dat we daar niet over vallen). Het gaat hier om een plastic sluiter die in een handomdraai om de plastic zak kan worden gedaan en er ook gemakkelijk weer af te halen is zodat en de plastic zak en de sluiter opnieuw te gebruiken zijn.
Sluitsysteem
Ten opzichte van de bekende aluminium clipsjes biedt de nieuwe zakkensluiter niet zo veel voordelen. Winkeliers die het nog altijd durven presteren om de plastic zakken met een plakbandje te sluiten zouden echter de nieuwe methode eens in overweging moeten nemen. Zouden de betreffende kruideniers, slagers en bakkers nog steeds niet inzien wat een groot verdriet zij de huisvrouwen aandoen door een ceilotapeje om hun verpakking te doen? Weten ze niet dat zo'n zak pas na veel moeite open is, hij vaak met een schaar opengeknipt moet worden, en dus niet meer voor de tweede keer gebruikt kan worden?
Nieuws op zuivelgebied: Campina brengt een serie zoete houdbare melkdranken in de handel in de smaken banaan, choco, vanille en anijs. De fabrikant introduceert verder een houdbare slagroom. Dat is niets nieuws, maar de eigenschappen die aan dit produkt worden toegedicht zijn dat wel, zoals: diepvries- en hittebestendig. „Kan niet omslaan tot boter", zo vermeldt Campina in een folder, maar op de verpakking doet ze het iets voorzichtiger: Kan nauwelijks stuk geslagen worden. Verder wordt de serie Yogho-Yogho (een soort surrogaat Yoki-drink) uitgebreid met kersensmaak.
De Volharding te Nijkerk gaat melk, houdbare slagroom, kofflemelk en vruchtenyoghurt nu ook verpakken in plastic wegwerpflessen van een kwart, een vijfde en een halve liter.
Froyo-salade
Naast het al genoemde „Drie Hoefijzefs"-bier komt er nog een opvallende slankmaker, maar dan op heel ander gebied; Froyo, een nieuwe saladesoort, gebaseerd op voornamelijk natuurlijke stoffen, terwijl er nu eens geen mayonaise doch froyonaise is gebruikt. Dit produkt bestaat voor de helft uit magere yoghurt en zorgt er voor dat de salade minder vet en calorie-arm is. De koele blauwe kleur van de stenen kommen waaruit deze lekkernij geschept wordt, moet een handje helpen de consument van het gezonde van deze lekkernij te overtuigen.
Koninklijke Buisman in Zwartsluis, de bekende fabrikant van de oude vertrouwde koffiesiroop voegt twee produkten aan zijn assortiment toe: bruine kandij-suikerklontjes en kandijknotsen. De klontjes zijn natuurlijk gewoon bedoeld voor de koffie of thee en geven deze een lekkere smaak maar hebben een belangrijk nadeel: het smeltproces is vrij langdurig. Iemand die in een gangbaar tempo zijn koffie of thee opdrinkt, loopt grote kans dat hij onder in het kopje de klontjes nog gedeeltelijk aantreft. Goedkoop zijn ze ook niet: ƒ 5,78 per doos van een kilo.
Bijzonder decoratief zijn de kandijknotsen, houten roerstaafjes waaraan zuivere witte kandij is gekristalliseerd. Ze zijn geschikt voor zowel warme als koude dranken en doordat ze nog langzamer dan de bruine klontjes oplossen is het goed mogelijk de drank naar eigen inzicht te zoeten. Een doosje van twaalf stuks kost ƒ 7,61. Niet iets dus om dagelijks te gebruiken maar dankzij de attractieve verpakking wel leuk om cadeau te geven.
Nog een kleine greep uit de overige noviteiten die op de ROKA worden getoond: china-menu's van Koen Visser, kant en klaar in een aluminium bakje. Roeven alleen maar opgewarmd te worden. Wel moet er ei, rijst of mie aan toegevoegd worden.
Grozette, fabrikant van poederkaas, heeft een kaasfondue in poedervorm gemaakt die ook geschikt is voor kinderen. Er kan namelijk in plaats van wijn ook appel- of druivesap aan worden toegevoegd. Een pak boerenkaasfondue voor 4 personen kost (adviesprijs) ƒ 6,25.
Verder dienen genoemd te worden: dieetzout van Euroma (voor natriumarm, dus niet voor zoutloos dieet) en een uit België afkomstige halfharde kaas „Grand'Ferme", in typische boerenbroodvorm en erg lekker.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's