SOCIALISTISCH KAPITAAL
Binnen de FNV is er een duidelijk meningsverschil over het beleggen van de vakbondsgelden. Daarbij gaat het niet om kleine bedragen, maar om vele tientallen miljoenen uit de stakingskassen en de algemene reserves van de aangesloten bonden. Bovendien is de FNV ook betrokken bij het beleggen van vele miljarden uit de verschillende pensioenfondsen.
Al meer dan twee jaar is een groep verontruste FNV-ers, afkomstig uit de NVV-hoek, bezig de leiding van de vakcentrale met kritische vragen te bestoken. Waarom belegt de vakbew^egging haar miljoenen niet in de sociale woningbouw, in bedrijven met arbeiderszeifbestuur of in een bedrijf ais Okto, waar nu de arbeiders waarschijnlijk op straat komen te staan.? Waarom belegt zij haar gelden in de anders zo door haar verfoeide multinationals die veelal investeringen hebben in Zuid-Afrika, Chili en andere dictatoriale of racistische landen?
Dat zijn pijnlijke vragen voor Kok en de zijnen. Vandaar dat zij op hoog niveau studiecommissies aan het werk hebben gezet. Tot een eensluidend standpunt is het echter niet gekomen. De beleidsgroep internationale zaken neemt een radicaler standpunt in dan de financiƫle adviescommissie. Het FNV-bestuur probeert daar tussendoor te zeilen.
Waar moet de FNV met haar kapitaal heen? De miljoenenbedragen uit de weerstandskassen zijn bedoeld om in geval van stakingen de stakers een uitkering te kunnen geven. Beleggen in de sociale woningbouw of in experimentele of onrendabele bedrijven komt daarom niet in aanmerking. Niet alleen zal dat slechts weinig rendement of zelfs verlies opleveren. In geval van stakingen zijn die gelden ook niet snel vrij te maken.
Het enige alternatief dat het FNV-bestuur wist te bedenken, was het beleggen in staatsobligaties. Maar dan kunnen de verontruste NVV-ers weer als bezwaar hebben dat de FNV op die manier de begrotingstekorten van het rechtse kabinet Van Agt helpt financieren. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn!
Maar wat dan? Beleggen in goudstaven betekent steun aan Zuid-Afrika. Dat kan de FNV zich toch ook niet veroorloven. Het komt er eigenlijk op neer dat de FNV de vele miljoenen uit haar stakingskassen niet kan beleggen. Althans niet kan beleggen zonder haar anti-kapitalistische overtuiging geweld aan te doen.
Strikt genomen zijn er maar twee alternatieven. Of de FNV komt tot de conclusie dat een normale op rendement (winst) gerichte belegging in het bedrijfsleven een alleszins aanvaardbare zaak is. Maar dat zou dan ook in de algehele opstelling van de FNV moeten doorwerken.
Het andere alternatief is eigenlijk dat de FNV besluit haar stakingskassen op te heffen, omdat in deze maatschappij elke opeenhoping van kapitaal verkeerd uitwerkt. In ieder geval is het interessant om deze discussie binnen de FNV te volgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's