Bekijk het origineel

Rijn bereikt hoogste stand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rijn bereikt hoogste stand

2 minuten leestijd

LOBITH — Het Rijnwater in ons land lieeft zaterdag zijn hoogste stand bereikt. Bij Lobitli werd zaterdagmorgen om vijf uur 15.69 meter gemeten. In die stand is de gehele verdere ochtend geen verandering meer gekomen, aldus het polderdistrict Rijn en IJssel.

De hoge waterstand heeft voor zover bekend nergens tot grote problemen langs de rivieren geleid. Op de meeste plaatsen worden de dijken doorlopend bewaakt. De meeste hinder ondervond Rijkswaterstaat nog wel van de massaal toegestroomde nieuwsgierige kijkers. Problemen met dijken kunnen overigens ook ontstaan als het rivierwater weer zakt. Als dat te snel gaat, dan bestaat de kans dat het zich terugtrekkende water grond uit de doorweekte dijklichamen met zich meeneemt. De verwachting is echter, dat het water geleidelijk zal zakken, zodat ook wat dat betreft grote problemen zullen uitblijven, aldus het polderdistrict Rijn en IJssel.

Viaduct

Ambtenaren van Rijkswaterstaat zijn zondagavond begonnen met het volpompen met water van de tunnelbak in de rijksweg 329 (Apeldoorn-Deventer) onder het spoorwegviaduct bij Twello.

De hoge waterstand in de nabij gelegen IJssel heeft het grondwaterpeil ter plaatse zodanig beïnvloed, dat men bang is voor stijging van tunnelbak en viaduct.

Het gewicht van het in de tunnelbak gepompte water is volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat voldoende om de gehele constructie op zijn plaats te houden. Deze situatie zal naar verwachting wel enkele dagen duren. Gedurende die tijd is de rijksweg afgesloten en wordt het verkeer omgeleid. Het treinverkeer Apeldoorn-Deventer gaat gewoon door.

Verdronken vee

Boswachters van de Veluwe zijn dit weekeinde met boten druk doende geweest tientallen konijnen en hazen te redden uit hoge (en droge) bomen en struiken in de Uiterwaarde van de IJssel ter hoogte van Ellecom. De dieren werden vorige week verrast door het plotseling onderlopen van de weilanden langs de rivier.

De politie heeft inmiddels de dijkwegen in dit gebied voor nieuwsgierigen afgesloten om de dieren niet al te veel schrik aan te jagen. Dat geldt ook voor de dertien reeën uit de Veluwse bossen, die door het opkomende water zijn verrast. De reeën staan volgens de politie ,,op een angstig klein, maar nog steeds droog" stukje grond. Ze worden omringd door water en kunnen geen kant op.

Het publiek, op een nabijgelegen, eveneens droog gebleven weg heeft de reeën behoorlijk doen schrikken. Een van de dieren vluchtte het water in en verdronk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Rijn bereikt hoogste stand

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken