Nog geen oplossing voor kraakpanden
Raad Amsterdam achter b. en w.
AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeente- iTs^pUa^L'^tTnlTgl^e! raad heeft woensdagavond niet duidelijk gemaaict lioe "j^ente moet daartegen optreden met hij het conHict rond de gelcraaicte panden van de fe"! ^o^Stt^rtAfSi Groote Keyser wil oplossen. Een meerderheid steunde aangenomen met aiieen de VVD tehet beleid van b. en w., wat betekent, dat ontruiming re"s'%toTdornd?"wor"n*'^: met geweld nog steeds dreigt en dat vordering van de «'''lermd tegen „intimiderende en panden nu niet mogelijk wordt geacht. ande«z.ns bedreigende actie, va«
Wel wenst de raad dat binnen één maand een beleid over vordering van leegstaande gebouwen wordt gepresenteerd. Een woordvoerder van de krakers van de Groote Keyser noemde het debat een „schertsvertoning", die het einde van de strijd geen stap dichterbij brengt.
In het beleidsplan moet ook staan, of vordering van de Groote Keyser mogelijk is, aldus een motie die werd aangenomen, met de stemmen van de CPN, PPR en PSP tegen. Deze frac ties, die samen acht van de vijfenveertig raadszetels bezetten, vonden de motie niet ver genoeg gaan. Zij eisten dat wordt afgezien van ontruiming en dat de Groote Keyser wordt gevorderd. De krakers hebben steeds gezegd niet te willen onderhandelen zolang ontruiming met geweld dreigt. Gok zij verlangen dat de panden aan de Keizersgracht worden gevederd.
Gekraakt
Wethouder G. J. WoUfensperger (Herhuisvesting), die toezegde met een vorderingsbeleid voor wen te komen, liet weten geen illusies te koesteren over de mogelijkheden daarvan. Vanaf 1946, toen er acute huisvestingsnood was, zijn er geen bedrijfspanden meer gevorderd. Bovendien zijn de meeste Amsterdamse panden die voor zo'n vordering in aanmerking komen, geItraakt.
Belemmering
En dat is juist een juridische belemmering voor vordering, aldus Wolffensperger. Een andere belemmering in de sfeer van het recht is het feit, dat de Groote Keyser op dit moment niet is verdeeld m woningen die ieder afzonderlijk kunnen worden gevorderd. Verder zal de gemeente bij vordering van de Groote Keyser bakzeil halen, als die niet gebeurt in het kader van een algemeen beleid, aldus de wethouder. In de laatste leemte moet het beleidsplan voorzien.
De raad was het er over eens, dat de krakers van de Groote Keyser erin zijn geslaagd een debat over woningnood en speculatie op gang te brengen. Al
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's