Bekijk het origineel

Pijproken zonder bittere nasmaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pijproken zonder bittere nasmaak

Koele, droge rook door uniek filter

5 minuten leestijd

Pijproken is in opmars. Veel rokers die van de sigaret af willen, schakelen over op de pijp. Dé eerste kennismaking valt nogal eens tegen. Een bittere smaak in de mond, een tong als een rasp en pijn in de kaakspieren zijn slechts de belangrijkste klachten die je verneemt.

Vaak wordt de pijp daarna enkele maanden terzijde gelegd of in het pijpenrek geplaatst. Totdat men hoort dat er pijpen zijn met speciale filters die de nadelen van het pijproken zouden kunnen wegnemen. Het filter is inderdaad een belangrijk onderdeel van de pijp, maar meestal maken ze niet waar wat ze beloven. Reeds na enkele keren roken verzamelt zich in of rond het filter een vieze drab die al snel weer voor de bittere smaak in de m'ond zorgt. Ook de koeling van de meeste pijpen laat te wensen over, zodat beginnende pijprokers, die nog geen „eelt" op hun tong hebben, na een avondje roken een tong hebben die er naar hun idee uit moet zien als schuurpapier. Natuurlijk speelt ook de keuze van de tabak een rol maar het is een feit dat zelfs professionele pijprokers deze problemen kennen. Op filtergebied is door de pijpfabrikanten al van alles geprobeerd, tot de meest ingewikkelde constructies toe. Tot nu toe is het hen echter nSg lïlet gelukt alle nadelen van het pijproken ten opzichte van de sigaret en de sigaar weg te nemen.

Wonderpijp

Als je dan plotseling een advertentie leest waarin pijpen worden aangeboden die „het volmaakte rookgenot" moeten schenken, dan word je wel even nieuwsgierig. Ik citeer: „In deze eerste klas Engelse pijp, uit de fijnste kwaliteit wortelstok gesneden, schuilt het geheim van een sensationele uitvinding, die in tegenspraak is met alles wat u over pijproken dacht te weten. Teer, drab, gruis of een bittere nasmaak kunnen uw mond nooit meer bereiken. U rookt schoner, koeler, smakelijker, condensvrij en bovenal door en door plezieriger. En hij hoeft zelfs nooit meer ingerookt te worden. U mag hem eerst proberen voordat u hem koopt."

Nou, dat is nogal wat, denk je als je dat leest. Als dat allemaal waar is heb ik eindelijk gevonden waar vele duizenden (ex-)pijprokers altijd op gewacht hebben. De advertentie vervolgt dan met een verklaring waar deze wonderpijpen hun voortreffelijke eigenschappen aan te danken hebben en eindigt met de opwekking om de gratis 30-dagentest te nemen.

Gratis test

Het bedrijf dat de Carey-pijpen zoals ze heten, in Nederland verkoopt, was niet wars van enige publiciteit en stelde ons welwillend twee pijpen gratis ter beschikking. De eerste pijp stopten wij (mijn collega en ik) met een flinke prop tabak en een redelijke dosis scepticisme. Tot onze grote verbazing gingen echter beide in rook op. Reeds bij de eerste trekjes bleek dat de Carey-pijp koeler rookt dan andere pijpen en ook op langere termijn en na het roken van enkele pijpen binnen vrij korte tijd reageerde onze tong niet zoals bij de doorsnee-pijpen het geval was. Mijn werkzaamheden zijn van zodanige aard dat ik vaak gedurende langere tijd mijn handen vrij moet hebben en ik heb de gewoonte om de pijp dan constant in mijn mond te houden. Aangezien ik ook nog een zogenaamde „natte roker" ben, laten de gevolgen zich raden: uitermate bittere sappen doen een aanval op je smaakpapillen (daarbij een geluid producerend dat voor de omstanders of -zitters bepaald niet smakelijk klinkt). Althans, dat was zo bij mijn vorige pijpen. De Carey-pijp absorbeerde ai de kwalijke sappen en ik kon ongestoord de pijp in mijn mond houden. Mijn collega meldde dezelfde ervaringen met zijn exemplaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit daarom voor iedereen de geschikste pijp is, maar bij navraag bleek dat slechts vijf procent van de bestellers van hun recht gebruik maakten om de pijp na de dertig-dagenlest terug te sturen. Je mag daarbij zelfs de pijp vóór verzending in stukken hakken.

"Magic inch"

Wat is nu het geheim van deze pijpen? Dat is de „magic inch", zoals de leverancier hem prozaïsch noemt. Het principe is heel simpel: laat extra lucht toe door speciale ventilatie-openingen, waardoor de rook koeler wordt en droog de rook door het vocht te laten absorberen door een papyrusfilter. Het grote bijkomende voordeel is nu dat het filter door de langsstromende lucht vanzelf weer droogt omdat het vocht verdampt. De magie inch is dan ook geen verzamelfilter dat na verloop van tijd vol met stinkende drab zit, maar is reeds enige tijd roken weer geheel opgedroogd. Het papyrushoesje moet ongeveer een keer per maand verwisseld worden. Het enige wat er dan aan te zien is, is dat het van wit bruin is geworden. Viezigheid tref je in de pijp beslist niet aan.

Prijs

De goedkoopste Carey-pijp kost f 56,-. Daar komt dan nog eens f 3,- verzendkosten bij. Er is echter volop keus uit allerlei duurdere modellen die niet onderdoen voor pijpen van de betere merken die in de winkel verkrijgbaar zijn. De Carey-pijp is niet in de winkel te koop en js dus alleen vanuit een folder te bestellen. Het besteladres is: E.A. Carey, Noorwegenlaan 26, 3402 TC IJsselstein. Als u daar een briefkaartje naartoe stuurt krijgt u een folder met daarin alle modellen. U moet er wel rekening mee houden dat u de door u gewénste pijp weliswaar dertig dagen op proef krijgt, maar dat u hem wel meteen moet betalen. Als de pijp u niet bevalt en u stuurt hem terug dan krijgt u beslist uw geld terug. Op dit punt zijn de advertenties van Carey niet erg duidelijk. De Reclamecodecommissie heeft het bedrijf dan ook terecht op zijn vingers getikt.

U krijgt met de folder een brief met een roerend verhaal over alle pogingen die meneer Carey heeft gedaan om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Een pracht staaltje verkooptechniek, maar veel indruk heeft het op mij in ieder geval niet gemaakt. Of het nu allemaal waar is of niet, het gaat mij om het resultaat en dat is zonder meer bevredigend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Pijproken zonder bittere nasmaak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken