Bekijk het origineel

Nood in fruitteelt is hoog gestegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nood in fruitteelt is hoog gestegen

Overheid moet overleving financieren

3 minuten leestijd

GELDERMALSEN — Bij de Nederlandse fruittelers is het water tot de lippen gestegen. Een grote overproduktie binnen de EEG en een stijgende import uit derde landen heeft vooral de opbrengstprijzen van appelen zo gedrukt dat de financiële middelen van de fruittelers minimaal zijn geworden. Gisteren heeft de in nood verkerende bedrijfstak een eisenpakket voor de overheid op tafel gelegd ten einde de huidige situatie te overleven.

Dit vertelde gistermiddag, tijdens een persconferentie in Geldermalsen, de voorzitter van de Nederlandse fruittelersorganisatie (NFO), de heer L. F. Nijsten.

De appelprijzen, die vorig jaar al erg laag waren - gemiddeld 37 cent per kilo - daalden dit seizoen al tot 34 cent. Volgens de heer Nijsten is het door de slechte bedrijfsuitkomsten over een reeks van jaren voor de telers niet mogelijk geweest om de noodzakelijke vernieuwingen in de fruitopstanden uit te voeren. Er is opk geen geld om de afzetbevorderende investeringen te doen.

Tientallen miljoenen

De eisen die minister Van der Stee op zijn bureau krijgt gedeponeerd zijn niet mis en kosten vele tientallen miljoenen. • Het bedrag waarvoor een rentesubsidie van vijf procent wordt verleend, moet worden verhoogd van 75,000 gulden tot 180.000 gulden. Fruittelers die momenteel niet in aanmerking komen voor rentesubsidie, zullen een bedrag ineens moeten krijgen om de noodzakelijke vernieuwingen uit te voeren. De NFO heeft berekend, dat het hierbij gaat om een herinplanting van 10.000 hectare, namelijk 6000 hectare appelen die ouder zijn dan 18 jaar. Voor deze operatie is een bedrag nodig van 80 miljoen gulden. • De overheid moet een grotere bijdrage geven aan fruit-hagelverzekeringspremies. In Nederland subsidieert de overheid die premies met tien procent, maar in Italië en Frankrijk krijgen de telers een bijdrage van vijftig procent. • De bewaar- en koelruimten moeten worden vernieuwd in verband met de nieuwe technische ontwikkelingen op dit gebied. De overheid zou vijftig procent moeten bijdragen om zo 140.000 ton inhoud te vernieuwen. Kosten zeventig miljoen gulden. • Ongeveer vijftien è twintig procent van onze hardfruitoogst dient te worden voorgesorteerd om er voor te zorgen dat er op elk gewenst moment fruit van elke maat en kwaliteit fcan worden geleverd. Hiervoor zijn kapitaalintensieve investeringen nodig bij de veilingen, maar ook op de fruitteeltbedrijven. Ook hierbij is financiële steun van de overheid nodig. • Tenslotte wordt een overheidsfinanciering gevraagd voor een nog aan te vangen onderzoek op het Proefstation voor de fruitteelt te Wilhelminadorp. Dit onderzoek dient om het in de fruitteelt voorkomende beurtjaarverschijnsel terug te dringen, zodat een regelmatige produktie kan worden bereikt.

Gesprak

Gisteren hebben vertegenwoordigers van het NFO een gesprek gevoerd met de Vaste kamercommissie voor landbouw en visserij. Daarbij is deze problematiek indringend aan de orde gesteld en is het eisenpakket toegelicht. Een aantal kemerleden kamerleden na afloop van de vergadering een bezoek gebracht aan de veiling Geldermalsen, terwijl ook enkele telers werden bezocht om ter plekke over de moeilijkheden te praten.

De voorzitter van de Tweede kamercommissie, Ir. Braks vertelde dat op het overleg van 13 maart met minister Van der Stee ook de grote invoeren van appelen uit derde landen zullen worden besproken. In EEG verband zal een regulatie moeten worden aangebracht.

Nijsten stelde dat het nu op tafel liggende plan de enige kans is nm de Nederlandse fruitteelt, waarin tussen de twintig en vierentwintigduizend mensen een boterham verdienen, te redden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nood in fruitteelt is hoog gestegen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken