Bekijk het origineel

Olie voor industriële technologie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olie voor industriële technologie

2 minuten leestijd

De Saoedische minister van oliezaken, sjeik Zaki Jamani heeft tijdens een symposium voor bedrijfsvoering in Davos verklaard, dat zijn land de produktie van ruwe olie op het huidige peil van 9,5 miljoen vaten (159 liter) per dag zal handhaven, als het geld dat er in wordt gestoken geen werkelijk rendement oplevert.

Jamani zei verder dat zijn land momenteel in een situatie verkeert waarin het zijn olie ruilt voor dollars. De werkelijke waarde van de dollar daalt. Jamani: ,,Het reële rendement van onze investeringen is, als rekening wordt gehouden met de inflatie, altijd minder dan nul". Hij voerde er aan toe, dat Saoedi-Arabië op het ogenblik meer olie produceert dan het voor zijn uitgaven nodig heeft en dat het zijn oliereserves snel uitput.

Jamani gaf als zijn mening dat confrontatie tussen de producenten en de verbruikers van olie rampzalig zou zijn. Hoewel de Opec-leden niet bereid zijn om met de industrielanden over de olieprijzen te onderhandelen, zouden ze de verbruikers wel in een positie kunnen brengen waarin ze nauwkeurig kunnen vaststellen hoeveel ze in de komende jaren voor hun olie zullen moeten betalen.

Ook stelde de Saoedische minister dat de olielanden hun produkt in de toekomst niet meer alleen voor geld zullen verkopen maar er ook industriële technologie voor zullen vragen. Hij achtte het voor de Opec moeilijk om al op korte termijn tot een stelsel van uniforme olieprijzen terug te keren, vooral niet nu een aantal leden van de organisatie zijn prijzen sterk heeft menen te moeten verhogen, nadat 8aoedi-Arabië zijn prijs met twee dollar had verhoogd tot 26 dollar per vat.

Jamani wees op de toename van de produktie in de Noordzee en Mexico en de vermindering van gebruik in de industrielanden. Daardoor zullen de prijzen op de locomarkt gaan dalen en lijkt het waarschijnlijk om de exportprijzen van de Opec-landen te stabiliseren op één peil. Hij sprak wel als zijn mening uit dat de prijzen van olie in het algemeen sneller zullen blijven stijgen dan de inflatie in de wereld. Hij eindigde met de uitspraak: „Wat het Westen ook doet, de reële prijs van olie moet .elk jaar worden verhoogd". '

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Olie voor industriële technologie

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken