Opgedrongen ontwikkeling
AMERSFOORT — Zo'n zeshonderd bezoekers trok de afgelopen zaterdag gehouden landelijke werkdag voor ontwikkelingssamenwerking, georganiseerd door het secretariaat voor ontwikkelingssamenwerking van de Gereformeerde Kerken.
Over het thema van de dag „opgedrongen ontwikkeling" zei Hans 's-Gravenzande van het organiserende secretariaat in zijn openingswoord dat de laatste jaren steeds duidelijker wordt dat de ontwikkeling naast een positieve ook een negatieve kant heeft.
Arme landen in de derde wereld krijgen bijvoorbeeld economische modellen en technologische ontwikkelingen opgedrongen, die veel negatieve effecten hebben. In een toespraak waarin hij ervaringen en resultaten weergaf van de afgelopen zomer door de Wereldraad van Kerken in Boston georganiseerde conferentie over geloof, wetenschap en toekomst, belichtte de econoom H. M. de Lange een aantal van die kwalijke gevolgen van onze hulpverlening. De verschillen tussen arm en rijk in de ontwikkelingslanden worden veelal groter, er is een stijgende werkloosheid, uitputting van de vruchtbare grond en ontbossing vormen een steeds grotere bedreiging en er zijn talloze sociale problemen ten gevolge van de trek naar grote steden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
![Opgedrongen ontwikkeling](https://www.digibron.nl/images/generated/reformatorisch-dagblad/katern-nieuws/1980/02/19/1-thumbnail.jpg)
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's