HEROïNESLACHTOFFERS
De afgelopen weken waren er opvallend veel heroïneslachtoffers te melden. Alleen al in Zuld-Llmburg vielen acht doden door een overdosis heroïne. Deze stijging van het aantal slachtoffers Is vooral een gevolg van het beschikbaar zijn van betrekkelijk goedkope en zuivere Turkse heroïne. Daardoor nemen verslaafden gemakkelijk „teveel", met de dood als gevolg.
Het druggebruik in ons land neemt veeleer toe dan af, ook het gebruik van zgn. hard drugs als heroïne. Dat betekent niet alleen dat talloze (jonge) mensen zichzelf lichamelijk en geestelijk te gronde richten, al Is dat al erg genoeg.
Druggebruik leidt ook tot criminaliteit. De verslaafden moeten elke dag en elke week weer hun nieuwe portie drugs hebben. Daar moeten ze grof geld voor betalen. Zodoende komen ze tot kleinere of grotere diefstallen, ledere heroïneverslaafde is op z'n minst een potentiële crimineel.
Dat is een van de oorzaken van het stijgend aantal diefstallen, vooral in de grote steden. Geen wonder dat de roep weerklinkt om een scherper optreden van politie en justitie tegen drugshandelaren. Om een bemoeilijken van de aanvoerlijnen vanuit Turkije of het Verre Oosten. Om uitbreiding van de politiesurvelllance.
Daarvoor is het inderdaad de hoogste tijd. We mogen niet zeggen dat de mensen het zelf maar moeten weten wanneer ze door druggebruik hun leven verwoesten. Zo'n standpunt Is misschien nog wel verdedigbaar vanuit liberale principes, maar niet vanuit christelijke uitgangspunten.
Evenzo heeft de overheid te zorgen voor de bescherming van persoon en goed van haar burgers tegen criminele praktijken. Het huidige gevoel van onveiligheid — zeker in de grote steden — betekent een belangrijke aanslag op het weizijn. Dat wordt door allerlei zgn. welzijnsinstanties en welzijnswerkers vaak over het hoofd gezien.
Toch moeten we hier niet vergeten dat deze drugsverslaving ook diepere maatschappelijke achtergronden heeft. Door het losser worden van de gezinsband komen veel jongeren (te) vroeg op eigen benen te staan. De jeugdwerkloosheid betekent dat er voor veel jongeren weinig of geen maatschappelijk perspectief is. Door de ontkerstening zijn oude waarden en normen weggevallen, terwijl er lang niet altijd nieuwe zekerheden voor in de plaats kwamen. Daarbij komt de reële dreiging van een allesverwoestende nieuwe wereldoorlog.
Door al die ontwikkelingen is er een situatie ontstaan waarin het druggebruik onder jongeren zeer ernstige vormen heeft aangenomen. De vraag is dan wel: wat stellen wij, die mogen leven onder de verkondiging van Gods Woord, hiertegenover? Hebben wij voor deze jongeren een boodschap? Hebben wij voor hen een alternatief?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's