Bekijk het origineel

Kaboel toneel van bloedbad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kaboel toneel van bloedbad

Massaal protest tegen Russen

3 minuten leestijd

ISLAMABAD — Radio-Kaboel heeft maandag melding gemaakt van ongeregeldheden, plundering en schoten in verscheidene delen van de Afghaanse hoofdstad op de vierde dag van gewelddadige protesten tegen de door de Sovjet-Unie gesteunde regering. Nationalistische guerrilla-organisaties in Islamabad deelden mee dat zeker 800 burgers waren gedood bij botsingen met Russische en Afghaanse troepen sedert de ongeregeldheden in Kaboel op vrijdag waren begonnen.

Volgens in Nieuw Delhi ontvangen berichten zijn in de afgelopen nacht twee belangrijke Russische konvooien in Kaboel aangekomen ter versterking van de aanwezige troepen. Islamitische guerrilla-organisaties die bureaus in de Pakistaanse stad Peshawar hebben, zeiden dat honderden vrouwen en kinderen in Kaboel de straat waren opgegaan. Zij hoonden de Russische en Afghaanse veiligheidstroepen met kreten als „doodt ons, doodt ons". Twee organisaties, de Gaelani- en de Jamiat Islamibeweging, zeiden dat reizigers hadden meegedeeld dat zeker 800 mensen gedood waren en dat er duizenden gewonden waren. Russische tanks en vliegtuigen werden tegen opstandelingen ingezet.

Stakingen

Winkeliers, ambtenaren en arbeiders staken nog steeds uit protest in weerwil van de oproepen van de regering het werk te hervatten. Berichten die Nieuw Delhi bereikten duidden er op dat het regiem van Ëabrak Karmal er niet in geslaagd is enige greep op de situatie te krijgen en uiteenvalt.

De Sovjet-pers gaf zondag voor het eerst toe dat er her en der onrust in Afghanistan was en uitte de beschuldiging dat dit het werk was van „buitenlandse spionnen" die werken „in overeenstemming met de plannen van de CIA (Amerikaanse inlichtingendienst)".

Welingelichte kringen in Nieuw Delhi zeiden dat zaterdag en zondag normaal werkdagen in het islamitische land - door de regering tot vrije dagen waren uitgeroepen om het feit te verbergen dat de ambtenaren niet op het werk waren verschenen.

Brandt bemiddelaar?

President Carter heeft de voormalige bondskanselier van WestDuitsland, Willy Brandt, gevraagd op te treden als bemiddelaar tussen oost en west inzake de crisis over Afghanistan, aldus meldde zondag het tijdschrift Der Spiegel.

President Carter zou Brandt hebben uitgenodigd te bemiddelen toen de laatste op 15 februari op het Witte Huis werd ontvangen. Maar, aldus Der Spiegel, de heer Brandt zou niet voornemens zijn naar Moskou te gaan als bondskanselier Helmut Schmidt daar bezwaar tegen had. Op het bericht in het tijdschrift is nog niet gereageerd door Brandt of door de Sociaal-Democratische Partij welker voorzitter hij is.

Der Spiegel was van oordeel dat Brandt met diens reputatie voor ontspanning als de ontwikkelaar van de ,,Ostpolitik", zeker in Moskou gehoor zou vinden. „Door zijn goede betrekkingen met partijleider Leonid Brezjnjev zou Brandt de dialoog tussen oost en west weer op gang kuimen brengen."

De Afghaanse tweede vice-premier, Sultan Kishtmand, bevindt zich in een ziekenhuis in Moskou en is herstellende van een maagzweer. Dit heeft een woordvoerder van de ambassade van Afghanistan in de Russische hoofdstad meegedeeld. Hij reageerde hiermee op eerdere berichten als zou de vice-premier overleden zijn aan verwondingen opgelopen bij een schietpartij op het terrein van het presidentiële paleis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. In die berichten werd ook gesproken over de dood van een broer van president Karmal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kaboel toneel van bloedbad

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken