Cokesfabriek in moeilijkheden
Vakbond valt milieubeschermers aan
arbeidsplaatsen failliet. De kerncentrale Tihange wordt iedere keer door stakers bezet. Levensgevaarlijk natuurlijk door het risico van radioactieve straling, maar minister Claes is de enige bewindsman die dit als een gevaarlijke daad durft te bestempelen.
Onderzoek
Nu zijn er weer moeilijkheden ontstaan in Vilvoorde, het grote Vlaamse industriécentrum ten zuiden van Brussel. De firma die daar in moeilijkheden is gekomen is de cokesfabriek Forges Clabecq-Vilvoorde. Forges de Clabecq is een van de weinige Belgische bedrijven de al sinds 60 jaar en nu nog goed renderen. Er zijn 350 werknemers in continudienst. Door de produktje van cokes ontstaat echter veel stofontwikkeling, die voor Vilvoorde een onaangename en goed zichbare zichtbare oplevert. Vroeger heeft men dat op de koop toe genomen, maar nu, in onze milieubewuste tijd, wordt er tegen geageerd en sommigen willen zelfs de fabriek maar sluiten.
Men heeft er een onderzoek naar laten instellen door het Studiecentrum van Mol en de deskundigen van dit centrum zijn tot een heel genuanceerde conclusie gekomen. Het kolenstof alleen levert namelijk nog niet het meeste gevaar op. De echte nadelige werking wordt veroorzaakt door de combinatie met zuren die zich op het kolenstof vastzetten. Die zuren worden geloosd door chemische fabrieken in de omliggende gemeenten, vooral uit de Brusselse agglomeratie. Als er dus iets gesloten moet worden, zouden die chemische fabrieken daar net zo hard voor in aanmerking komen. ,_•
Het zou de eerste keer zijn dat er in België een bedrijf gesloten werd wegens milieuverontreiniging. De directie vecht er hard voor om dit gevaar af te wenden. Zij heeft hierbij zeer grote steun gekregen van het ABVV, de socialistische vakbond. Nu de betrekkingen van de socialistische arbeiders in het gedrang komen, heeft de bond een felle aanval gericht op de milieubeschermers. Het ABVV zou „het bedroevend vinden indien bepaalde partijverantwoordelijken om electorale redenen alleen oog zouden hebben voor de leefmilieuproblemen". Het ABVV eist „op dat stuk een socialistische en eerlijke politiek".
We zijn niet gewend het met het ABVV eens te zijn, maar deze keer maken we daarop een uitzondering. Sluiting van de fabriek zou 350 arbeiders werkloos maken en werklozen zijn er heus al teveel in België. ^ASa
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's