PvdA schuld verweten aan staatsgreep in Suriname
Den Uyl reageert woedend op beschuldiging VVD
DEN HAAG — „De onafhankelijkheid van Suriname is door het kabinet-Den Uyl destijds als politieke doelstelling geforceerd. Het waren met name Den Uyl en Pronk, die koste wat het kost Suriname onafhankelijk wilden maken binnen hun kabinetsperiode."
Deze harde uitspraken werden gis- ondanks het feit dat Arron stond te teren gedaan door mevrouw Van Someren-Downer, WD-fractievoorzitster in de Eerste kamer tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam. Volgens haar had Den Uyl, springen om onafhankelijk te worden, beter moeten weten. ,,Maar", zo stelde ze bitter vast, ,,voor de heren was het toen een politiek doel". Het verdrag over ontwikkelingssamenwerking dat ons land met de Surinamers heeft gesloten, werd door mevrouw Van Someren destijds al een vergiet genoemd, terwijl het enorme West-Suriname-project aan de werkelijke armoede van Suriname niets kan doen. Het is volgens haar dan ook niet zo verwonderlijk dat het Surinaamse volk thans teleurgesteld is, hetgeen de oorzaak is van hun huidige revolutie. ,,Deze onderofficieren die betrokken zijn bij de opstand, zijn kinderen van het volk. Iedereen die had gehoopt op een beetje welvaart en ook een beetje voorspoed kon slechts constateren dat de situatie slechter werd", aldus.het Eerste kamerlid.
Geen overhaasting
Intussen heeft de PvdA-fractievoorzitter Den Uyl verontwaardigd gereageerd op de uitlatingen cq. beschuldigingen van mevrouw Van SomerenDowner. Haar beweringen zijn volgens Den Uyl in strijd met de logica en fatsoen en uit democratisch oogpunt bedenkelijk. Volgens de PvdA'er heeft de woordvoerder van de VVDfractie in de Tweede kamer, mr. Geurtsen, in 1975 verklaard dat van een overhaasting van de onafhankelijkheid van Suriname geen sprake was. Hij wees hiervoor naar de Handelingen van de Tweede kamer van oktober 1975. Bovendien heeft de meerderheid van de Eerste-karaerfractie van de WD tegen de onafliankelijkheidsverklaring gestemd, maar nevrouw Van Someren zelf stemde voor. Zij meende ,,dat het risico genomen moest worden".
De onafhankelijkheid was ook geen doel op zichzelf, getuige juist het verdrag inzake ontwikkelingssamenwerking voor de periode daarna. Er was en is volgens Den Uyl maatschappelijke onvrede in Suriname. Die had bij de verkiezingen van 27 maart tot uitdrukking kunnen komen, daarop had mevrouw Van Someren behoren te wijzen. Nu wekt zij de indruk de schending van het parlementair-democratisch proces te rechtvaardigen. In de Tweede kamer leeft grote bezorgdheid over de situatie in Suriname, die is ontstaan na de staatsgreep daar.
Woordvoerders van PvdA, CDA, VVD en D'66 brachten dié bezorgdheid dinsdag tot uitdrukking tijdens een ordedebatje, dat bedoeld was om de mogelijkheid open te houden nog deze week of begin volgende week een plenair debat aan de sittiatie in het vroegere rijksdeel te wijden.
Vandaag (woensdag) zullen de ministers Vam der Klaauw, Buitenlandse zaken en De Koning, Ontwikkelingssamenwerking, de ontwikkelingen in Suriname bespreken met de Vaste kamercommissies van Buitenlandse zaken en van Ontwikkelingssamenwerking.
PvdA, WD en D'66 menen dat spoedig daarop een openbaar debat in de kamer moet volgen. CDA-woordvoerder Aarts wilde zich in dit stadium over de wenselijkheid daarvan nog niet uitspreken. PPR-woordvoerder Waltmans meende te kunnen volstaan met mondeling overleg met de bewjindslieden omdat het een staatsgreep in een bevriend land betreft.
Tien doden
De Nederlandse ontwikkelingshulp aan Suriname gaat overigens onder de huidige omstandigheden gewoon door. Dit heeft de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag dinsdag meegedeeld. Hij zag geen reden waarom men de hulp zou stoppen en wees erop dat deze voorkomt uit een verdragsverplichting.
De Nederlandse regering heeft de situatie in Suriname,met grote belangstelling en bezorgdheid gevolgd. Men betreurt de slachtoffers. Uit telefoongesprekken met de Nederlandse amassade in Paramaribo is het ministerie van Buitenlandse zaken gebleken dat er plusminus tien doden en tientallen gewonden zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 1980
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's