Bekijk het origineel

Veel voorkomende afwijkingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel voorkomende afwijkingen

3 minuten leestijd

Rugpijn kan vele oorzaken hebben. Zelfs na uitgebreid lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met laboratoriumproeven of röntgenfoto's is het voor een arts moeilijk om de juiste diagnose te stellen. De oorzaken van rugpijn kunnen in groepen verdeeld worden.

Trauma — Veel rugklachten worden veroorzaakt door acuut of chronisch letsel (trauma). Een acuut trauma kan ontstaan door een plotselinge verdraaiing in de rug, een klap of een val waardoor de botten en schijven in de wervelkolom plotseling ineengedrukt worden. Een chronisch trauma is te wijten aan verwaarlozing van klachten of een verkeerde houding. De wervelkolom kan zijn taak niet langer naar behoren vervullen.

Hernia — Hernia is een rugkwaal die voortkomt uit een beschadigde tussenwervelschijf. Ernstige pijn laag in de rug is een van de symptomen.

Aangeboren afwijkingen — Pasgeboren baby's kunnen anatomische afwijkingen hebben. Vrij vaak houden die verband met de wervelkolom. Ze zijn dan de directe oorzaak van rugklachten en invaliditeit. Ook kunnen in de kinderjaren pijnlijke afwijkingen ontstaan.

Ontstekingen en tumoren — Doordat er in de rug ontelbare cellen en bloedvaten zijn, kunnen er plaatselijke infecties ontstaan aan de botten en de wervelkolom.

Artritis — Bij artritis zijn per definitie de gewrichten betrokken. Er zijn drie soorten artritis waarbij de rug betrokken kan zijn. Ze veroorzaken alle hevige en terugkerende pijn. Osteoartritis komt het meeste voor. Dit is te wijten aan slijtage. Het oppervlak van de gewrichten in de rug raakt versleten en daardoor ontstaat stijfheid. Reumatische artritis berust op vergroeiing of samensmelting van de wervellichamen. Jichtartritis tenslotte is een storing in de stofwisseling waarbij kleine urinezuurkristallen in de gewrichten worden afgezet.

Systeemziekten — Een systeemziekte blijft niet beperkt tot een deel van het lichaam. Griep bijvoorbeeld veroorzaakt koorts, koude rillingen, keel- en hoofd-, maar ook rugpijn. Ook vitaminegebrek kan indirect rugklachten veroorzaken.

Ouderdom — Onze tussenwervelschijven verliezen geleidelijk vocht en krimpen ineen. Hoewel dit een natuurlijk proces is hoeft niet iedereen rugklachten te krijgen. Wie zijn rug wat ontziet kan veel klachten voorkomen.

Zwangerschap — Rugpijn bij zwangerschap wordt veroorzaakt door chronisch trauma (voortdurend verrekken) als gevolg van een slechte houding, slappe spieren en een toenemend gewicht. Oefeningen geven dikwijls verlichting.

Spanningen en vermoeidheid — Iemand krijgt klachten — verdedigingsmechanisme, omdat hij niet meer opgewassen is tegen zijn emotionele moeilijkheden. De spanningen worden vertaald in denkbeeldige ziekten en dikwijls manifesteren die ingebeelde kwalen zich in de vorm van rugpijn. Dat lijkt overdreven, maar menig arts zal praktijkvoorbeelden kunnen geven. Er is met de rug niets aan de hand, maar de patiënt voelt wel degelijk pijn. Behandeling is dus noodzakelijk. Het opsporen van de oorzaken van de spanning maakt aan de meeste problemen een eind.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Veel voorkomende afwijkingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken