Bekijk het origineel

Arts kan rugpijn niet in zijn spreekkamer genezen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arts kan rugpijn niet in zijn spreekkamer genezen

9 minuten leestijd

Rugpijn is een veel voorkomende klacht. In de meeste gevallen is de kwaal niet gemakkelijk te verhelpen. Een rugpatiënt wordt dikwijls voor langere tijd invalide. Van de 100 mensen die als gevolg van rugpijn niet meer in staat zijn om deel te nemen aan het arbeidsproces, kunnen er slechts 25 binnen een maand weer aan de slag. Van de overige 75 zijn er 20 die niet binnen een jaar herstellen.

„Als we rugpijn als een ziekte beschouwen, kunnen we spreken van de wijdst verbreide epidemie die onze maatschappij ooit heeft gekend", aldus dr. Leon Root, een bekend orthopedisch chirurg en specialist op het gebied van rugklachten. Volgens dr. Root kan 90 procent van alle gevallen van chronische rugpijn onder controle gehouden worden door de patiënt zelf. De meeste klachten zijn te wijten aan onwetendheid en onzorgvuldige behandeling.

Hoe rugpijn zonder pillen, injecties of massage te lijf kan worden gegaan, vertelt dr. Root in „Oh, mijn rug", een 240 pagina's tellende uitgave van Meulenhoff Informatief in Amsterdam. Het boek is bedoeld als medische ruggesteun bij rugklachten. Mede-auteur is Thomas Kiernan, die in Amerika tal van boeken en artikelen op zijn naam heeft staan. De oorspronkelijke uitgave van „Oh, mijn rug" verscheen in 1973 in de Verenigde Staten bij David McKay in New York. De vertaling is van de arts S. van der Baan.

Voorkomen

Dr. Root behandelt het hele scala van rugklachten en gaat in op oorzaken, diagnosen en behandeling. Bovendien wordt een aantal eenvoudige rugspierversterkende oefeningen beschreven. Dr. Root is van mening dat een patiënt veel kan doen om rugklachten te voorkomen. „Het grootste deel dat ik al dan niet voor operatie ter behandeling krijg (dr. Root is verbonden aan The Hospital for Special Surgery in New York-red.), zou met enige praktische kennis en gezond verstand op het moment dat de eerste pijn of scheut in de rug zich voordeed, in de kiem gesmoord kunnen zijn. Ongelukkig genoeg zijn juist de mensen die bij het minste of geringste mankement aan hun auto naar de garage hollen, er niet zo snel bij om na hun eerste aanval van rugpijn hulp voor zichzelf te zoeken. En daar zit hem de moeilijkheid. Rugkwalen worden over het algemeen niet, zoals wel het geval is met belangrijke medische problemen als kanker en hartkwalen in verband gebracht met sterftestatistieken. Niettemin heb ik maar al te vaak meegemaakt hoe zo'n eerste episode van rugpijn tot de dood van een slachtoffer heeft geleid. Chronische rugpijn kan het doen en laten van iemand ernstig beperken. De tientallen miljoenen mensen die al eens rugpijn hebben gehad, kunnen met enige kennis van zaken en een behoorlijke dosis motivatie niet alleen voorkomen dat het weer gebeurt, maar ook kunnen ze complicaties die meestal ontstaan als de kwaal wordt genegeerd, voorkomen".

Medelijden

Als een patiënt krom en met een van pijn vertrokken gezicht de spreekkamer van Dr. Root binnenkomt, en zegt: „Oh, dokter, mijn rug! Kunt u daar iets aan doen?" reageert hij half medelijdend en half ironisch. Medelijdend omdat hij ziet hoe ellendig de patiënt er aan toe is en ironisch omdat de pijn uitgebleven zou zijn als de patiënt enige kennis van zijn rug zou hebben gehad. Meestal raken mensen pas in hun lichaam geïnteresseerd als het kwaad reeds geschied is. Maar dan worden het ook deskundigen op het gebied van het getroffen lichaamsdeel. Meer dan eens gebeurt het dat iemand die geopereerd in het ziekenhuis ligt trots en in pas verworven medisch vakjargon levendig en uitvoerig uit de doeken doet wat hem nu precies mankeerde.

Dr. Root kan precies uitleggen hoe de kwaal kan genezen, of herhaling ervan kan worden voorkomen, maar in negen van de tien gevallen verslapt de wil van de patiënt als de pijn verc'wijnt. Hij vergeet al gauw dat hij zijn rug moet ontzien. Komt er een nieuv/e aanval, dan gaat hij weer naar de dokter en belandt bleek en uitgeput in de spreekkamer. „Ach dokter, het is er weer in geschoten!"

Dé oplossing voor rugproblemen noemt dr. Root een goede conditie. Hij weet dat uit ervaring omdat hij zelf vele jaren aan chronische rugpijn geleden heeft.

Ook hij is door schade en schande wijs geworden. Het zou overdreven zijn om te zeggen dat hij geen rugproblemen meer heeft, maar hij weet de gevolgen ervan wel binnen de perken te houden.

Dat het ook voor anderen de moeite waard is om dat te proberen, was de voornaamste reden voor het schrijven van zijn boek.

Draagstel

Als rugklachten zich eenmaal manifesteren, is het te laat om het tij te keren. Het is mogelijk om door middel van een operatie een bepaalde afwijking aan de rug - zoals hernia - te corrigeren, maar het herstellen van een bepaald mankement betekent nog niet dat de rug zelf ook hersteld is. Rugpijn komt voor in allerlei soorten en maten. De meeste mensen denken dat ernstige rugpijn - van het soort dat uiteindelijk op een operatie of andere drastische behandeling uitloopt alleen maar voorkomt als gevolg van een duidelijke beschadiging van de rug. Daarom wordt er zo weinig aandacht geschonken aan de eerste tekenen van pijn. De scheut van vandaag kan echter de snerpende pijn van morgen zijn. Negenennegentig van de honderd mensen ontkennen dat - tot het hun zelf overkomt.

In principe is de rug van de mens een soort draagstel dat flexibel of stijf is, al naar gelang de omstandigheden. Dat draagstel ondersteunt alle andere lichaamsdelen. Elk lichaamsdeel houdt op de een af andere manier verband met de rug. Het belangrijkste deel van de rug, de wervelkolom is min of meer het eerste mechanisme dat een embryo in de baarmoeder ontwikkelt. Een indrukwekkend stelsel van neurologische netwerken in de wervelkolom reguleert rechtstreeks elke lichaamsfunktie van de nek af naar beneden, plus nog enkele van de nek af naar boven. De precies in elkaar passende botstukjes van de rug, de wervels (vertebrae) zijn stevig met elkaar verbonden door de sterkste en duurzaamste banden die ér in het lichaam te vinden zijn.

Oefeningen

Het geheel wordt bijeen gehouden door spieren, bloedvaten en botten. Afgezien van verwondingen of mankementen aan de wervelkolom vinden de meeste rugklachten hun oorsprong in de weefsels die met de wervelkolom samenhangen (de spieren en de banden). Een spier die op tienjarige leeftijd verrekt is, kan op dertigjarige leeftijd een verwonding veroorzaken. Een verkeerde houding in de groeiperiode kan tot acute pijn laag in de rug leiden op vijftigjarige leeftijd. Rugpijn bij volwassenen kan meestal worden teruggevoerd tot een zwakke plaats in de structuur van de rug die vroeger ontstaan is en waaraan men geen aandacht heeft besteed.

Als een deel van de rug het begeeft, duurt het niet lang voor andere delen het ook af laten weten. De enige manier om dat te voorkomen is direct ingrijpen en de zwakke schakel versterken. Pillen kunnen een verzwakt of beschadigd lichaamsdeel niet genezen. Injecties, korsetten, massage, diathermie, warme en koude omslagen of wat voor andere behandelingen ook, evenmin. Een beschadigd of verrekt lichaamsdeel kan wel aangesterkt worden door gerichte oefeningen, nadat het eerst de kans heeft gekregen om te genezen. Alleen door het versterken van de verzwakte delen van de rug of door het versterken van de aangrenzende delen kan de pijn worden bestreden.

Therapie
In tegenstelling tot andere pijnen kan rugpijn iemand in één klap uitschakelen. Een arts kan een patiënt ook niet in een handomdraai van een pijnlijke rug afhelpen. Wie denkt dat zijn rug met pijnstillende middelen wel geneest, of dat met medische of chirurgische ingrepen zijn rugproblemen is opgelost, is ten onrechte optimistisch. Rugpijn is er in allerlei vormen. Deze hangen af van de aard van de storing, de plaats van de storing en de oorzaak. De bron (niet de oorzaak) van de pijn is het sensorische zenuwstelsel. De rug is een enorm complex stelsel van zenuwen, middellange zenuwen, kleine zenuwen, heel kleine zenuwen en minuscule zenuwen, die allemaal naar verschillende punten in de rug lopen. Zelfs het kleinste onderdeeltje van de rug is met het zenuwstelsel verbonden.

De strijd tegen rugpijn dient bijna altijd door de patiënt zelf gestreden te worden op voorschrift en onder begeleiding van een dokter. De meeste oorzaken van rugpijn kunnen niet weggenomen worden, maar therapie is altijd mogelijk, hoe lang de toestand ook bestaat en hoe ernstig de ziekte ook geworden is.

Oefeningen hebben bijna altijd effect. Helaas verwachten veel mensen een optimaal succes in een minimum van tijd. Bij een optimale behandeling helpt een arts de patiënt een eind op weg - met een juiste diagnose, met medicijnen die in eerste instantie de pijn verlichten en met een voor die patiënt geschikt oefenprogramma voor thuis. De dokter begeleidt de patiënt en past de behandeling aan als dat nodig blijkt. Behalve dat het nodig is een patiënt voor een bepaalde handeling te motiveren, is het noodzakelijk hem op de hoogte te brengen van de oorzaken, de aard en de gevolgen van zijn rugproblemen. Een goede kennis van zaken is onontbeerlijk. Daarom zou iedereen met rugpijn naar de dokter moeten gaan om de juiste diagnose en een aangepast oefenschema te krijgen. Hoe beter een slachtoffer van rugpijn op de hoogte is des te meer kans op succes heeft de behandeling ervan.

Evolutie

„Oh, mijn rug" kan terecht een medische ruggesteun bij rugklachten genoemd worden. Het boek leest prettig, al is de vertaling hier en daar wat zwak. Erg jammer is dat de zeer moderne levensbeschouwing van dr. Root in elk hoofdstuk tot uiting komt. Met name op de evolutie-theorie gaat hij steeds uitgebreid in. „Na de hersenen is de wervelkolom de belangrijkste factor in de evolutie van de mens geweest - niet alleen door de last die deze hem heeft berokkend, maar ook omdat de rug het enige bestanddeel van het menselijk lichaam is waardoor de mens miljoenen jaren geleden rechtop kon gaan staan. Hij had zijn handen niet meer nodig om hem te ondersteunen. Met zijn armen en handen die nu onafhankelijk van zijn voeten opereren en met zijn hersenen heeft de mens heerschappij over de hele aarde verworven", zo lezen we in het hoofdstuk over de beenderen van de rug. En verder: „De staartachtige samenstelling van het staartbeen doet vermoeden dat het een overblijfsel is van de staart die wij mogelijk gehad hebben voordat we uit de bomen naar beneden kwamen". Ook uit tal van andere passages blijkt dat de schrijver een totaal andere levensinstelling heeft dan wij. Met veel van zijn uitlatingen kunnen en mogen we het dan ook niet eens zijn.

Dat neemt niet weg dat we waardering hebben voor de uitgave. Het boek is vlot en zeer duidelijk geschreven. Vele praktijkvoorbeelden illustreren de medische uiteenzetting. Bovendien vertelt dr. Root veel uit eigen leven, waarbij hij zijn tekortkomingen niet verbloemt. Het boek is voorzien van illustraties, een literatuurlijst en een register. Het telt 240 pagina's en kost ƒ 32,50. Gezien de uitvoering had de prijs naar onze mening wel iets lager gekund.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Arts kan rugpijn niet in zijn spreekkamer genezen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 februari 1980

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken