Rente bedreigt economische groei
Een aantal Amerikaanse banken heeft vrijdag zijn basisrente verder verhoogd en daarmee de maatregelen die in diverse andere landen waren genomen om munten tegen de koersstijging van de dollar te beschermen gedeeltelijk ontkracht. Het prime rate (minimumrente voor leningen aan de meest kredietwaardige bedrijven) van de grote banken in de Verenigde Staten bedraagt nu zestien driekwart procent, een nieuw recordpeil. Een aantal banken houdt het nog even op zestien en een half procent.
'In West-Duitsland, Denemarken, België, Zwitserland, Frankrijk en Japan zijn de afgelopen week maatregelen genomen om de kredietverlening te beperken. De bedoeling daarvan is dat er minder geld beschikbaar is voor de aankoop van dollars, wat de koersen van de nationale munten van die landen onder druk zet, en er ook minder aanleiding is van de hoge rentetarieven in de Verenigde Staten te profiteren. In kringen van de valutahandel vreest men nu dat de verhoging van de rentetarieven in de Verenigde Staten voor de autoriteiten in Europa en Japan aanleiding zal zijn tot verdere discontoverhogingen en dergelijke.
De Amerikaanse banken zeggen dat ze hun rentetarieven verhogen met het oog op de grote vraag naar krediet in de Verenigde Staten die de inflatie aanwakkert. Dat is hard nodig want de waardevermindering van het Amerikaanse geld bedraagt op het ogenblik op jaarbasis al zo'n achttien procent. Niettemin heeft de renteverhoging allerlei ongewenste gevolgen voor de internationale valutahandel. De dollarkoers steeg bijvoorbeeld vrijdag in Tokio tot niet minder dan 2.5I,.'S.5 yen vergeleken met een voorgaande slotkoers van 248,40 yen. Het Japanse geld is deze week in dollars meer dan zeven procent minder waard geworden.
In België wordt op een verdere verhoging van het disconto van de Nationale Bank gerekend. Deze week ging het al met anderhalf procent omhoog tot twaa?f procent maar de centrale bank moest vrijdag weer diverse valuta's verkopen om de Belgische frank op het gewenste peil te houden. De Zwitserse frank en de Westduitse mark wisten zich vrijdag niet te handhaven ondanks de discontoverhoging één procent eerder in de w|ek in beide landen. De frank . bél-eikte in Londen de 1.7030 (donderdag 1.67.30) per dollar en de mark de 1.7765 (1,7633) per dollar.
De voortdurende stijging van de rentevoet in allerlei landen betekent een ernstige bedreiging van de economische groei. Het is zelfs niet uitgesloten dat het krediet zo duur wordt, of mogelijk al is, dat een economische recessie door het volkomen uitdoven van de investeringslust onvermijdelijk wordt. Ook de consumptieve bestedingen krijgen een ernstige knauw. De deskundigen hebben er overigens geen idee van hoe hoog de rentetarieven kunnen oplopen voordat de wal het schip keert.
Zelfs het pond sterling kwam vrijdag onder druk te staan, hoewel de rentevoet in Engeland bepaald geen aanleiding vormt om ponden in dollars in te wisselen. Hij bedraagt namelijk ook al zeventien procent. De koers van het Britse geld zakte tot 2,2735 dollar (donderdag 2,2847 dollar) maar wist zich goed te handhaven ten opzichte van andere belangrijke valuta's. De koers van de dollar steeg in Parijs tot 4,1G00 frank (donderdag 4,1283 frank) hoewel ook in Frankrijk niet meer zo gemakkelijk aan krediet te komen is als voorheen.
De grote banken in WestDuitsland hebben vrijdag laten weten dat ze van plan zijn hun rentetarieven flink op te schroeven nu het disconto van zes tot zeven procent is verhoogd. Daar stellen ze wel tegenover dat ze ook de rente die ze over tegoeden uitkeren zullen verhogen. In Frankfort eindigde de dollarhandel op een koers van 1,7723 mark vergeleken met 1,7.581 mark donderdag. De Bundesbank kocht deze keer geen dollars om de koersstijging van de Amerikaanse munt tegen te houden.
In Zurich zakte de Zwitserse frank in koers ten opzichte van vrijwel alle andere belangrijke munten. Dat werd toegeschreven aan de relatief lage rentevoet in Zwitserland. De frank kwam op 1,68625 per dollar uit, het laagste peil sinds juni van het vorige jaar. Donderdag bedroeg de slotkoers 1,6690 frank.
De Londense goudprijs is vrijdagmiddag bepaald op 640 dollar per ounce (31*1 gram).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 maart 1980
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 maart 1980
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's