Staatsgreep Suriname kon voorkomen worden
Indien Arron aantal kleine wensen had verwezenlijkt
gebeurde omdat hij zich in de afgelopen maanden heeft ingespannen voor de onderofficieren die gevangenisstraf dreigden op te lopen wegens vakbondsactiviteiten. Teixeira heeft onmiddellijk een deel van het ministerie van algemene zaken laten verzegelen. Hij meent daar bewi6jsmateriaal te kunnen vinden tegen het beleid van de regering-Arron, met name tegen onderstaatssecretaris voor defensie-aangelegenheden Willemzorg.
„Per ongeluk**
Teixeira wist niet af van de komende staatsgreep, zei hij desgevraagd. Naar zijn idee is het ,,per ongeluk" zo gelopen, maar daarover lopen de meningen uiteen. Als het lid van de krijgsraad van een poging tot een staatsgreep had geweten, had hij alles in het werk gesteld om dat tegen te houden, verzekerde hij. Maar nu het is gebeurd, kunnen de rebellerende militairen op zijn steun rekenen.
Vruchten
Volgens Teixeira bestaat er een goede kans dat de coup vruchten voor Suriname afwerpt. De onderofficieren, die de coup zijn begonnen, hebben volgens hem hun eigen beperkingen goed onderkend. Daarom hebben zij mr. Eddy Bruma, oud-minister van economische zaken en deken van de orde van advocaten, gevraagd een burgerraad te vormen met capabele mensen. Bovendien heeft een aantal offcieren zich achter de gevormde militaire raad geschaard, of maakt er deel van uit. Kortom: De raad beschikt over de nodige know how, aldus Teixeira.
De Surinaamse directeur defensieaangelegenheden verwijt Arron en de legerleiding zich niet te hebben gehouden aan afspraken, die met, Nederland zijn gemaakt bij de vorming van een Surinaams leger. Dat had een ontwikkelingsleger moeten zijn, aldus Teixeira. Een leger dat zich inzet voor de ontwikkeling van de landbouw, de stedenbouw en de aanleg van wegen. De opperbevelhebber, kolonel Y. Elstak, wilde een show-leger, zijn chefstat overste Essed, een beroepsleger. „Daar heeft Suriname helemaal niets aan", aldus het lid van de krijgsraad.
Gegroeid
Dat het leger zich nu met politiek heeft bemoeid, is volgens Teixeira uit de omstandigheden gegroeid. Er zijn toezeggingen gedaan aan vrijwilligers, die na dertig maanden dienst beroepsmilitair zouden worden. Dat is nooit gebeurd. Salarissen voor onderofficieren liepen volgens Teixeira uiteen van driehonderd tot 2.600 Surinaamse guldens per maand (De Surinaamse gulden is iets meer waard dan de Nederlandse). Nooit is dat rechtgetrokde tien jaar een miljoen gulden per jaar beschikbaar gesteld voor scholing van mensen die de dienst verlieten op voorwaarde dat Suriname met een half miljoen per jaar over de brug kwam. Suriname heeft dat nooit gedaan en dus kwam het geld uit Nederland niet af, zei Teixeira.
Arron zou volgens Teixeira niet voor een ontwikkelingsleger zijn geweest omdat dat mensen bepaalde ,,voordelen" zou kosten. Degenen die er wel voor waren zijn ,,weggeregeld". Zo verdween defensieminister Hoost na het eerste kabinet-Arron en trok de premier de zaak aan zich zelf.
Arron bang
Toen de zaak van de berechting van vakbondsactivisten vorige week te hoog opliep, werd Arron bang en riep de hulp in van de politie. Die zou opdracht hebben gehad de Memre Boekoekazerne te zuiveren en daarbij zo nodig op militairen te schieten. Maar de onderofficieren waren dat voor: de coup volgde.
Teixeira is van plan op zo kort mogelijk termijn met de nationale militaire raad te praten over het herstel van de rechtsorde. Op het ogenblik heeft de raad op justitie — ook de civiele — aan zich getrokken. In de eerste plaats zal er nu een nieuwe auditeur-militair moeten komen. De huidige — of beter: de vorige — mr. Kruisland, is ingesloten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 maart 1980
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 maart 1980
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's