Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Hopeloos gevecht tegen handelaars in narcotica"

3 minuten leestijd

UTRECHT — De bestrijding van de handel in verdovende middelen dreigt een hopeloze zaak te worden als de methode van bestrijding, de wetgeving, de hulprlening en de preventie niet snel veel effectiever worden.

De georganiseerde criminaliteit op gebied van de handel in narcotica •t welig door onvermogen van polijustitie en bestuur. Deze vorm van organiseerde misdaad is zo langzarhand te vergelijken met de Amerimse mafia-structuur. )it blijkt uit het artikel van de Rotdamse chef centrale recherche, nmissaris J. A. Blaauw, in het Alneen politieblad. Volgens Blaauw eten de landen in West-Europa akzaam zijn om te voorkomen, dat [gsyndicaten in de komende tien r mede via belangen in de gokwei, de illegale vuurwapenhandel, de' prostitutie en de ,,witte-boordencriminaliteit" de kans krijgen een groot gedeelte van onze samenleving te gaan beheersen.

,,Die waakzaamheid dient zich zeker ook uit te strekken tot bestrijding van infiltratiepogingen in het overheidsapparaat, met name voor wat betreft pogingen om politie en douane-ambtenaren te corrumperen", aldus de Rotterdamse commissaris.

Tegenaanval

,,Wij moeten de tegenaanval nu inzetten en de hoofdmacht daarbij richten op twee vitale doelen. Het oprollen van de organisatie door het aanpakken van de grote bazen en het in financieel opzicht tot de bedelstaf brengen van deze criminele topfiguren door het teniet doen van de gemaakte winsten en daardoor verkregen zaken", aldus Blaauw.

De Rotterdamse recherchestaf wil wettelijke mogelijkheden om 'via de handel in verdovende middelen ver-, kregen zaken als geld, waardepapieren, onroerend goed en auto's in be-' slag te nemen en verbeurd te verklaren. Voor wat de opiumwetgeving betreft denkt Blaauw verder aan een aanvulling op die wet, die het mogelijk moet maken de eigenaars van horeca- en andere inrichtingen strafbaar te stellen voor het bij herhaling toelaten van gebruik, handel en bezit van verdovende middelen in hun zaak.

De Rotterdamse commissaris wil tenslotte levenslange gevangenisstijaffen voor lieden, die al eerder voor invoer van narcotica in Nederland zijn gestraft en de mogelijkheid de kosten van het opsporingsonderzoek te verhalen op voor drugshandel veroordeelde personen.

In het kader van de internationale aanpak van de drugshandel denkt commissaris Blaauw onder andere aan het verwerken van gegevens per computer en aan het oprichten van een Euro-narcotica-informatiecentrum binnen de EEG. Bovendien ziet de commissaris mogelijkheden in een nationale research- en ontwikkelingsgroep van deskundige politie- en justitiefunctionarissen, die de politiekorpsen kan adviseren op het gebied van strategie, techniek en tactiek.

Dwangverpleging

Voor wat de hulpverlening betreft acht commissaris Blaauw het noodzakelijk dat er wettelijke mogelijkheden tot dwangverpleging van de drugsverslaafden komen.

De preventie is volgens commissaris Blaauw het stiefkind van het drugsprobleem. „Rijks- en gemeentelijke overheid horen de handen nu ineen te • slaan en met name op scholen, intensieve voorlichtingscampagnes te houden over jeugdvijand nummer 1", aldus Blaauw.

In een rekensom in het algemeen politieblad stelt de Rotterdamse recherche-chef dat, indien de Maasstad duizend heroïverslaafden zou tellen met elk een dagelijks gebruik van 0,5 gram, het gezamenlijk gebruik van 500 gram per dag zou bedragen.

Dat zou neerkomen op een jaarlijks gebruik van 182,5 kilo. In Rotterdam is ter vergelijking door de politie en douaneautoriteiten in 1979 totaal slechts 23,5 kilo in beslag genomen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken