Bekijk het origineel

Goudzwaard stapt uit programcommissie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Goudzwaard stapt uit programcommissie

Ook geen plaats op lijst Kamerverkiezingen

4 minuten leestijd

DEN HAAG — Prof. dr. B. Goudzwaard heeft zijn lidmaatschap van de programcommissie van het CDA neergelegd. Ook wil hij geen plaats op de toekomstige CDA-lijst voor de Tweede-kamerverkiezingen.

wordt het veel koeler. De temperatuur in de middag zal in het binnenland niet meer boven de twintig graden komen.

In Engeland en Schotland is in de nacht van maandag op dinsdag op veel plaatsen regen gevallen. De regen heeft ook daar een einde aan het warme weer gemaakt.

In een gisteren verschenen persbericht van de ARP staat dat prof. Goudzwaard tot zijn beslissing is gekomen omdat hij verwacht dat de teksten over de kernwapenproblemtiek zoals die tevoorschijn zullen komen in het program van uitgangspunten en het program van actie van het CDA, voor hem niet aanvaardbaar zullen zijn. Ook vindt Goudzwaard dat voortzetting van de huidige regeringsHet weer van vanmorgen 7 uur 1 Station Amsterdam De Bilt Deelen Eelde 1 Eindhoven Den Helder 1 Rotterdam 1 Twente 1 Vlissingen 1 Zd. Limburg 1 Aberdeen 1 Athene 1 Barcelona 1 Berlijn 1 Bordeaux 1 Brussel 1 Frankfort 1 Geneve 1 Helsinki 1 Innsbruck 1 Klagenfurt 1 Kopenhagen 1 Lissabon 1 Locarno 1 Londen 1 Luxemburg 1 Madrid 1 Malaga 1 Mallorca 1 München 1 Nice Oslo 1 Parijs 1 Rome 1 Split 1 Stockholm 1 Wenen 1 Zurich 1 Casa Blanca 1 Istanbul 1 Las Palmas Beiroet 1 Tel-Aviv Tunis Weer onbewolkt half bewolkt onbewokt onbewolkt half bewolkt onbewolkt onbewolkt onbewolkt half bewolkt onbewolkt regen licht bew. zwaar bew. licht bew. mist onbewolkt licht bew. onbewolkt zwaar bew. half bewolkt half bewolkt zwaar bew. onbewolkt onbewolkt geheel bew. onbewolkt onbewolkt onbewolkt licht bew. onbewolkt licht bew. licht bew. half bewolkt onbewolkt zwaar bew. zwaar bew. onbewolkt mist onbewolkt regenbui zwaar bew. niet ontvangen onbewolkt zwaar bew.

Temp. 1
gr. »gr. 11 12 11 10 14 12 gr. gr. gr. gr. gr. gr. gr. gr. gr. gr. gr. gr. gr. 12 Sgr. gr. gr. gr. gr. 7Rr. gr. 14 gr. gr. gr. 11 7gr. gr. 11 gr. 9gr. gr. 12 gr. 8gr. 8gr. 20 12 14 11 12 18 gr. gr.

gr. 8gr. gr. grgr. gr. gr. gr. combinatie, in samenhang met de keuze van de toekomstige lijsttrekker, niet in het belang van het land is.

In een commentaar zegt het presidium van de ARP de stap van prof. Goudzwaard te betreuren. De stap van Goudzwaard wordt ook niet gerechtvaardigd geacht omdat de ARP en het CDA nog een beslissing moeten nemen over het program van uitgangspunten terwijl de ARP ook nog geen kans heeft gehad een oordeel over het program van actie te geven. Dat zal pas in juli aan de partijen die het CDA vormen worden aangebonden.

Over de kritiek van Goudzwaard op een mogelijke voortzetting van de huidige regeringscombinatie wijst het ARP-presidiumop de criteria die het algemeen bestuur van het CDA daarvoor eerder heeft aanvaard. Daarbij werd voorkeur uitgesproken voor een kabinet dat op brede parlementaire meerderheid steunt en dat kan functioneren in de actuele politieke situatie.

Dat laatste, aldus het ARP-presidium, laat zich niet los beoordelen van de sociaal-economische situatie waarin ons land thans verkeert.

Als opvolger van prof. Goudzwaard in de programmacommissie heeft het ARP-presidium aan het CDA-bestuur voorgesteld prof. dr. A. J. Vermaat uit Voorthuizen te benoemen.

Evangelie

Prof. Goudzwaard vindt verder dat het vrijwel onmogelijk is gebleken een beroep te doen op het Evangelie als grondslag van het CDA. „Elke verwijzing naar die grondslag bewerkstelligt eerder verdeeldheid dan eenheid, het roept eerder ergernis op dan een bereidheid tot bezinning".

Dat probleem heeft hij niet alleen binnen het CDA gevoeld, maar ook' binnen de ARP, zijn eigen partij. Daar wordt een beroep op het Evangelie vertaald als een poging om te heersen over de gewetens van anderen, aldus prof. Goudzwaard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Goudzwaard stapt uit programcommissie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken