Bekijk het origineel

ME verwijdert actievoerders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ME verwijdert actievoerders

Radio-actief afval toch naar zee

2 minuten leestijd

PETTEN — Een peloton van de mobiele eenheid heeft vanmorgen de toegangspoort van het Energiecentrum Nederland in Petten die was geblokkeerd door ongeveer 120 leden van de actiegroep „Breek atoomketen Nederland" (BAN) vrijgemaakt.

Met de actie wilde het BAN het vervoer van 1800 ton atoomafval naar zee tegenhouden of in ieder geval vertragen. De actievoerders hadden zich met kettingen aan de hekken vastgeklonken. Bij het Energiecentrum Nederland wordt radio-actief afval verzameld uit onder meer ziekenhuizen en laboratoria. Eens per jaar wordt dit afval via de Hoogovenshaven in IJmuiden naar de Atlantische oceaan gebracht en overboord gezet.

Voor de dumping is vergunning nodig van de Nederlandse minister van Volksgezondheid en milieuhygiëne. Ginjaar. Afgelopen vrijdag werd bekend, dat vier milieuorganisaties bij de Kroon beroep hebben aangetekend tegen het recente besluit van deze bewindsman om ook dit jaar toestemming te geven voor het dumpen van radio-actief afval in zee.

De actiegroep BAN behoorde overigens niet bij de vier milieuorganisaties, die beroep hebben aangetekend tegen de beslissing van minister Ginjaar.

Lading gelost

Ook in IJmuiden waren actievoerders aanwezig, leden van stroomgroepen en Onkruit. Het transport kon echter zonder veel moeite het overilagternein bereiken, waar de lading werd gelost. Onder begeleiding van de politie keerden de vrachtwagens terug naar Petten voor het ophalen van een nieuwe lading.

Volgens ECN-directeur Pelser, die voor de Tros-radio commentaar leverde op de acties, had ECN de acties wel enigszins verwacht, maar of ze voorkomen hadden kunnen worden, betwijfelde hij. ,,Zoiets gebeurt gewoon en daar is weinig aan te doen", zo zei hij. Hij stelde voorts dat ECN niet verkeerd handelde door met de afvoer van het afval te beginnen, terwijl bij de Raad van State beroep is aangetekend tegen de dumping in zee. ,,Wij hebben een vergunning en die is niet geschorst of ingetrokken", aldus Pelser.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

ME verwijdert actievoerders

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken