Bekijk het origineel

Botha vindt antwoorden Tutu onvoldoende

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Botha vindt antwoorden Tutu onvoldoende

Spoedzitting Raad van kerken

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — De Zuidafrikaanse Raad van kerken (SARK) komt in spoedzitting, bijeen om een definitief antwoord te forinuleren op de uitnodiging tot gesprek en de daaraan verbonden voorwaarden van premier Pieter Botha.

Deze heeft dinsdag tegenover het dagblad „Die Burger" verklaard het voorlopige antwoord van bisschop Desmond Tutu, secretaris van de Raad van kerken „onvoldoende" te vinden. Hij wacht nu op het antwoord van de volledige raad.

De Anglicaanse bisschop had op de eis van Botha dat de SARK het communisme openlijk moet afwijzen, gezegd dat dit reeds gebeurt. Op de eis dat de SARK niet langer de nationale dienstplicht moet ondermijnen, antwoordde Tutu dat een ieder de dienstplicht kan vervullen als zijn geloof en geweten hem dat toestaan. Op de eis dat de SARK alle organisaties moet afwijzen die geweld gebruiken, zei Tutu dat de raad dit ook inderdaad doet, inclusief het officiële geweld, zoals aanhouding zonder verhoor, en de gedwongen volksverhuizingen.

Situatie labiel

Bisschop Tutu had de uitnodiging van premier Botha voorlopig aanvaard. Hij noemde de situatie in Zuid-Afrika uiterst labiel. Een gesprek tussen de premier en Zuidafrikaanse kerkleiders zou mogelijk een uitweg kunnen bieden, zo verklaarde hij vorige week tegenover de ANP-correspondent in Kaapstad.

Mocht de SARK op de uitnodiging van premier Botha ingaan, dan zal de raad hem vier voorwaarden stellen die naar zijn mening onontbeerlijk zijn voor vreedzame veranderingen in Zuid-Afrika. Dat zijn: gelijke rechten voor alle burgers in een onverdeeld Zuid-Afrika, afschaffing van de pasjeswetten, onmiddellijke stopzetting van de gedwongen volksverhuizingen en gelijke onderwijsmogelijkheden voor alle geledingen van de bevolking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Botha vindt antwoorden Tutu onvoldoende

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken