Bekijk het origineel

Bouw-activiteiten nemen af: verlies van 26.000 banen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bouw-activiteiten nemen af: verlies van 26.000 banen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Verminderde bouwactiviteiten betekenen het wegvallen van 26.000 banen op de arbeidsmarlct. Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) is over die becijfering zeer bezorgd en heeft de regering voor deze zorgelijke ontwikkeling in de bouw gewaarschuwd.

enige tijd valt te constateren, is de werkloosheid in de bouwnijverheid ten opzichte van het vorig jaar met meer dan 10.000 bouwvakarbeiders toegenomen. Dit betekent een verdubbeling. Eind mei 1980 stonden meer dan 21.000 man als werkloos ge- • registreerd, tegen 11.000 op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Deze ongunstige ontwikkeling is gepaard gegaan met een aanzienlijke afname in de openstaande vraag naar bouwvakarbeiders, aldus het AVBB. Eind mei 1979 bedroeg deze nog 17.000 tegen 8.700 in mei van dit jaar. In één jaar tijd is het aantal arbeidsplaatsen in de bouwnijverheid met meer dan 18.000 verminderd.

Het AVBB merkt verder op, dat deze achteniitgang imet!> name in de woningbai^woen.in de^grpjid-, wateren wegenbouwséctor nog niet het gevolg is van de ombuigingsoperatie.

De ondernemers in de bouw wijzen daarnaast op berichten, dat voor 1981 opnieuw ombuigen in het verschiet liggen in de oide van grootte van 6 tot 7 miljard gulden. Zij vragen de ministerraad zich daarbij te bedenken, dat iedere vermindering van de bouwproduktie met 1 miljard een verlies van 15.000 arbeidsplaatsenjn de bouwen toeleverende sectoren tot gevolg heeft. Inclusief het indirecte uitstralingseffect wordt dit luim 18.000. En dan te bedenken dat de behoefte aan bouwwerken - met name het woningtekort aanzienlijk is, aldus het AVBB.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bouw-activiteiten nemen af: verlies van 26.000 banen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken