Bekijk het origineel

Reis van Waldheim zo goed als mislukt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reis van Waldheim zo goed als mislukt

Hulp voor Cambodjanen enige resultaat

4 minuten leestijd

BANGKOK — De humanitaire organisaties van de erenigde Naties zijn maandag weer begonnen met 'X verstrekken van hulp aan de Cambodjaanse vluchlingen in het grensgebied van Thailand en Cambodja it door de Rode Khmer wordt gecontroleerd.

Dit is dinsdag vernomen van diploitieke zijde in Bangkok. De secreta-generaal van de Verenigde Naties aft dinsdag een bezoek gebracht n vluchtelingenkampen in dit ge!d. Waldheim kwam maandag in ingkok aan uit de Vietnamese ofdstad Hanoi. Hij probeerde te beddelen tussen drie Indochinese lann Laos, Vietnam en Cambodja en landen van de Asean (Thailand, aleisië, Singapore, Indonesië en de lilippijnen). De drie Indochinese nden stelden voor een gedemilitariJrde zone in te stellen langs de grens ssen Thailand en Cambodja. De ichtelingen zouden in kampen dier in Thailand moeten worden onrgebracht. De guerrillastrijders van i verdreven Rode Khmer moeten n in aparte kampen worden gehuisct. Maar Thailand eiste tegenover aldheim de terugtrekking van alle etnamese soldaten uit Cambodja. ligt nog een V.N.-resolutie waarin , ook wordt geëist, maar die is voor inoi onaanvaarbaar. De Vietnamese ders willen erkenning van het door KURT WALDHEIM weinig succes..... hun in het zadel geholpen bewind van Heng Samrin in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh en de verzekering dat de „moordenaars" van Pol Pot definitief worden uitgeschakeld. Dit werd te kennen gegeven aan Waldheim en die kon met deze eisen in zijn bagage in Bangkok eigenlijk al niet meer aankomen.

Prent wil conferentie

De Thailanse premier, generaal Prem Tinsulanonda, gaf maandagavond te kennen aan Waldheim dat Thailand geen enkel regime in Phnom Penh kan aanvaarden dat is geïnstalleerd en dat in het zadel wordt gehouden door derden. Wel wilde Prem dat er een conferentie wordt bijeengeroepen. De Asean wil een aantal ,,veilige zones" in Cambodja die worden gecontroleerd door onafhankelijke internationale waarnemers, een V.N.-vredesmacht aan Thailandse kant van de grens met Cambodja en vrije verkiezingen in Cambodja. Deze eisen lijken voor Hanoi niet aanvaardbaar, maar Hanoi wil ook een nieuwe conferentie over Cambodja, het liefst onder auspiciën van de Verenigde Naties. Mocht die conferentie worden gehouden, dan wordt de vraag wie Cambodja moet vertegenwoordigen ongetwijfeld het hete hangijzer. Pol Pot geniet nog steeds de eer van een zetel in de Verenigde Naties, maar controleert alleen een klein gebied in het in het westen gelegen Cardamon-gebergte van Cambodja, Thailand en de Chinese volksrepubliek zijn zijn voornaamste steunpilaren. Heng Samrin boekte onlangs succes toen de Indiase regering van Indira Gandhi haar verkiezingsbelofte hield en overging tot erkenning van zijn bewind.

Terreur bewind

Verschillende hulporganisaties zoals het Britse Oxfam drongen in het verleden herhaaldelijk op aan dat het Westen een ,,meer realistische houding" moet aannemen tegenover Heng Samrin. Algemeen wordt nu aangenomen dat Pol Pot op zijn minst een half miljoen Cambodjanen de dood injoeg en dat zijn bewind een waar terreurbewind was. De Cambodjaanse bevolking was ongetwijfeld blij met de intocht van de Vietnamezen in Cambodja in januari 1979. Hanoi verdedigt zijn aanwezigheid met verwijzing naar Pol Pot die Phnom Penh weer zou binnentrekken zodra zijn legers de hielen zouden hebben gelicht. De organisaties die hulp leveren via Thailand staakten deze nadat duidelijk was geworden dat het merendeel van deze hulp terecht kwam bij de guerrillastrijders van de Rode Khmer. Thailand verbood daarop de verscheping van hulpgoederen naaj- Phnom Penh. Vertegenwoordigers van het Rode Kruis en de Verenigde Naties kwamen tot een akkoord met de regering in Bangkok. De hulp werd hervat vlak voor het bezoek van Waldheim aan drie vluchtelingenkampen. Maar zo is van niet-officielezijde vernomen, er bestaat nog geen zekerheid dat de hulp alleen terechtkomt bij burgers en niet bij de guerrillastrijders van de Rode Khmer.

Pessimisme overheerst

De hoop op een oplossing van het Indochinese conflict is nu gericht op een conferentie al dan niet onder V.N.-vlag, maar het pessimisme blijft overheersen. De beschuldigingen van Thailand over Vietnamese grensoverschrijdingen zijn de laatste tijd niet meer geuit, maar berichten over grensincidenten aan de grens tussen Thailand en het ook door Vietnam gesteunde Laos tonen dat de spanning nog steeds te snijden is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Reis van Waldheim zo goed als mislukt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken