Bekijk het origineel

Polen rekenen op erkenning bonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Polen rekenen op erkenning bonden

Kania onderstreept liberalisering

4 minuten leestijd

WARSCHAU — In Warschau nemen de aanwijzingen toe It binnen enkele dagen een doorbraak is te verwachten in de ettelijke registratie van Polens grootste vrije vakbond Solidateit. Om aan aile twijfels een eind te maken heeft de Poolse irtijleider Stanislaw Kania nog eens onderstreept dat het libeiliseringsproces in zijn land onherroepelijk is.

Kania vindt zelfs dat het proces te igzaam gaat. Vakbondsleider Lech alesa uit Gdansk is van plan een idreis door Polen te maken. Walesa 1. voor de derde keer in een kort dsbestek. Warschau aandoen en hij zoekt vervolgens het zuidelijke instriegebied rond Katowice waar hij tmoetingen zal hebben met leiders n vrije vakbonden in de staalinduie en de mijnbouw. i l,eiders van de Poolse vrije vakbond lidariteit waren donderdag in Warlau nog steeds met een rechtbank 1 het twisten over de voorgestelde tuten van de vakbond. Er kwamen Iter steeds meer aanwijzingen dat LUIGILONGO de definitieve wettelijke registratie van de bond ophandenis. „Als de meningsverschillen zijn weggewerkt is het niet ondenkbaar dat de registratie morgen al kan worden afgerond", zo zei een woordvoerder van de rechtbank ten overstaan van verslaggevers.

Bezwaren

Eerder deze maand had het hof tien bezwaren opgeworpen tegen de voorgestelde statuten, bezwaren die zich voornamelijk concentreerden rond de relatie van Solidariteit met de regerende communistische partij. Solidariteit, de eerste onafhankelijke vakbond binnen het Sowjet-blok, was het resultaat van de akkoorden tussen de stakende havenarbeiders van Gdansk en dé regering, die in augustus werden gesloten. De bond zelf zegt bereid te zijn de leidende rol van de partij in de samenleving te erkennen, echter niet in de eigen zaken van de vakbond. Op het hoofdkwartier van Solidariteit in Gdansk waren vakbondsleden optimistisch gestemd over de afloop van de zitting die de rechtbank donderdag hield. De betrokken vakbondsleden waren bezig een reis door Polen voor te bereiden van hun leider Lech Walesa, de held van de stakers van Gdansk. Onderdeel van deze reis is een ontmoeting in Warschau met het Poolse staatshoofd Henryk Jablonski, hoewel een dergelijke ontmoeting nog niet is bevestigd.

Toespraak Kania

Het optimisme in Gdansk en in Warschau vloeide voort uit de toespraak van de Poolse partijleider Stanislaw Kania, die woensdagavond nog eens zijn steun uitsprak voor de onafhankelijke vakbonden van Polen. Tegenover een groep Poolse journalisten omschreef Kania het ,,veranderingsproces" in zijn land als „in essentie onherroepelijk". Kania veroordeelde zelfs de „traagheid" waarmee dit proces zich voltrekt. De Poolse partijleider, die zijn verklaring kennelijk deed om de vrees van Polens bondgenoten Ie temperen dat de ontwikkelingen in zijn land de anti-communistische krachten aanmoedigen, zei dat hij de nieuwe bonden .steunt omdat hun leiders hebben beloofd te blijven opereren conform de fundamentele principes van het socialisme. Enkele dagen na de waarschuwing aan Polen van het Oostduitse staatshoofd Erich Honecker. krijgt deze verklaring een bijzondere inhoud. Ze lijkt te willen bevestigen dat in de gedachten van de Poolse leiders het gevaar niet voortvloeit uit de op gang gebrachte politieke en sociale veranderingen, maar uit de risico's van ontsporing die zij in zich bergen. Om dit gevaar te bezweren heeft de partijleiding een strategie ontwikkeld van samenwerking met de nieuwe vakbonden en ze gaat ervan uit dat de pers in dit perspectief haar rol meespeelt.

Tot nu toe zijn bij de rechtbanken in Warschau twaalf onafhankelijke bonden geregistreerd, maar dit zijn allemaal in zekere mate nieuwe modellen van de nu ter ziele gegane en door de regering gecontroleerde vakbondsraad- Solidariteit, die op landelijk niveau een ledental van 4 miljoen arbeiders telt, is een volledig andere bond. De vakbondsfunctionarissen in Gdansk zeiden dat de reis van Walesa, behalve het bezoek aan Warschau, bestaat uit een bijeenkomst in een stadion in Krakau, een bezoek aan het Silezische mijndistrict en een pelgrimstocht naar Polens belangrijkste katholieke heiligdom in Czestochowa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Polen rekenen op erkenning bonden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken