Bekijk het origineel

Wereld bekommert zich niet meer om de Sahel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereld bekommert zich niet meer om de Sahel

Internationale hulp nodig om grote nood te leningen

3 minuten leestijd

)AKAR — Toen de Sahellen (Mali, Mauretanië, per-Volta, Niger, Tsjaad Senegal) in 1973 na een jalange droogte getroffen den door een rampzalige gersnood, roerde de wereld

ALGERIJE LIBIË GUINTÈ' «FIMX* roogte teistert ook nu nog de SaMaar gebeurtenissen elders in de •ld, als de aardbevingen in Algerije alië, de oorlog tussen Iran en Irak, Amerikaanse presidentsverkiezinhebben beslag gelegd op de aanit van de wereld en de problemaen de noden van de Sahellanden op de achtergrond geraakt. De Malinese minister van buitenlandse zaken, Alioune Blondin Beye, sprak begin deze week over de onverschilligheid van de internationale gemeenschap voor de droogte in de Sahel.

AI zeven jaar worden meer dan 30 miljoen mensen in de Sahel geteisterd door de gesel van de droogte, aldus de minister maandag op een persconferentie in Niger. En van de kant van de internationale gemeenschap is er onverschilligheid.

Geen water meer

De waterbronnen in de Sahellanden die nauwelijks over grondstoffen beschikken raken uitgedroogd. Om het vee te drenken en een mager rantsoen te geven moet kilometers gelopen worden. De oogsten zijn slecht. Veel mannen trekken van het platteland naar de stad om te proberen daar een bestaan te vinden. De staatskassen raken steeds leger omdat de oogst van de exportprodukten - vooral aardnoten en katoen - terugloopt.

In Senegal is de oogst van aardnoten, de voornaamste bron van inkomsten voor dit agrarische land, sinds dertig jaar niet zo slecht geweest als nu. De graanproduktie in Mali bereikte dit jaar maar nauwelijks de helft van een normale oogst. Ópper-Volta heeft naar schatting een tekort aan voedsel van 100.000 ton. Mauretanië heeft ruim 60.000 ton voedsel te weinig. De burgeroorlog in Tsjaad heeft bepaald niet bijgedragen aan de landbouwproduktie. Alleen Niger is gespaard.

Gezien deze alarmerende situatie rekenen de Sahellanden nogmaals op hulp van de internationale gemeenschap om tot de volgende oogst te kunnen overleven. En zij willen vooral hulp om op den duur in staat te zijn zelf voor hun eigen voedsel te zorgen. En zelfvoorziendheid op dit gebied is volgens buitenlandse deskundigen mogelijk. Daartoe moeten 600.000 hectare land met zorg worden bebouwd, waterputten worden gegraven en stuwdammen worden aangelegd, zodat deze landen ook in tijden van droogte in staat blijven te produceren.

Maar de Sahellanden zijn arm en kunnen dergelijke projecten zelf niet financieren. Volgens het comité ter bestrijding van de droogte, waarin verscheidene staten zitting hebben, is op de korte termijn voor deze projecten 270 miljoen dollar per jaar nodig. De internationale hulp aan de Sahellanden is wel aanzienlijk, maar niet voldoende, aldus dit comité.

Minister Alioune van Mali leverde afgelopen maandag kritiek op de ..afschuwelijke cyclus" van projectstudies die .,80 procent van de fondsen opslokken." Er moeten zaken worden verwezenlijkt, waar de bevolking op zit te wachten, aldus de Malinese minister.

De Sahellanden staan intussen voor de taak met het weinige geld waarover ze beschikken de droogte aan te pakken. Een van de meest zorgwekkende gevolgen van deze droogte is dat de woestijn de Sahara steeds verder naar het zuiden opdringt. ledere tien jaar breidt de Sahara zich met enkele honderden kilometers uit waardoor bouwland verloren gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Wereld bekommert zich niet meer om de Sahel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken