Bekijk het origineel

Poolse hooggerecht stelt beslissing uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Poolse hooggerecht stelt beslissing uit

Boeren beschouwen besluit als succes

3 minuten leestijd

WARSCHAU — Het Poolse hooggerechtshof heeft dinsdag een beslissing uitgesteld over de vraag of de onafhankelijke vakbond van boeren geregistreerd kan worden. Als motief voor het uitstel voerde het hooggerechtshof aan dat er tijd nodig is voor het vertalen van bepaalde internationale conventies.

De president van het hof, rechter Antoni Filcek, verdaagde de zitting en liet weten dat de datum van een nieuwe zitting later bekend zal worden gemaakt.

De vakbond van de boeren, de zogeheten „P'atteland-Solidariteit" die zegt meer dan een miljoen van de in totaal 3,5 miljoen zelfstandige boeren die Polen telt te vertegenwoordigen, is bij het hooggerechtshof in hoger beroep gegaan nadat in oktober een lagere rechtbank zijn verzoek om wettelijke registratie had afgewezen. De rechtbank van Warschau weigerde de registratie op grond van het feit dat een uit 1927 daterende internationale conventie aangaande het recht om lid te worden van een vakvereniging geen betrekking heeft op zelfstandigen. van (it

Dinsdag legde de raadsman van de boeren, Stanislaw Szczuka, het hooggerechtshof een internationale conventie uit 1966 van de Verenigde Naties over betreffende politieke en burgerrechten, waarin roeringen de aanbeveling wordt gedaan kleine zelfstandige agrariërs het recht te verlenen om vakbonden te vormen.

,,Platteland-Solidariteit" had de conventie naar de mening van de rechters te vrij vertaald, waarop besloten werd dat er een officiële vertaling moet komen door een beëdigd vertaler. Deze zal dan op de volgende zitting van het hof worden bestudeerd.

Szczuka gaf de rechters ook een in 1975 opgestelde conventie van de in Geneve gevestigde organisatie van landarbeiders, die volgens de advovan deze organisatie stelt dat ,,het bebouwen van land een beroep is, afgezien van de vraag of de boer het land bezit of niet". Daarom mogen aldus Szczuka de Poolse boeren hun eigen organisatie hebben om hun rechten te verdedigen, De raadsman voegde hieraan toe: ,,Öns wordt verteld dat Polen wordt geleid door een verbond van arbeiders en boeren. Als dat waar is, dan moeten de laatsten ook dezelfde rechten genieten als de eersten".

Demonstratie

De leider van de boeren, Zdzislaw Ostatek, liet weten dat het besluit van het hooggerechtshof ,,bijna een overwinning" is voor hen. „Wij ervaren de verdaging van de zitting door het hooggerechtshof als ons succes, omdat het besluit van de lagere rechtbank niet is bevestigd", aldus Ostatek, volgens wie het hof enige ,,fouten" heeft gevonden in de uitspraak van de rechtbank van Warschau.

De leider van ,,Platteland-Solidariteit" riep de boeren op tot,,bezinning en kalmte". „De autoriteiten houden rekening met ons", zei hij. Tijdens de zitting van het hooggerechtshof demonstreerden buiten het gerechtsgebouw honderden boeren ter ondersteuning van hun zaak.

Jagielski terug

premier Mieczslaw Jagielski van Polen is dinsdag uit Moskou naar Warschau vertrokken na twee dagen van beraad over de economische betrekkingen van zijn land met de Sovjet-Unie, zo is in Moskou van Poolse zijde meegedeeld. Jagielski heeft met de Russische autoriteiten onder meer gesproken over een handelsovereenkomst tussen de Sovjet-Unie en Polen voor 1981. Bepaalde kwesties moeten nader worden besproken en er is nog geen akkoord ondertekend, aldus de zegslieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Poolse hooggerecht stelt beslissing uit

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken