Bekijk het origineel

Miltvuur op bedrijf in Kaatsheuvel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Miltvuur op bedrijf in Kaatsheuvel

Ziekte onder runderen

2 minuten leestijd

KAATSHEUVEL — Op het landbouwbedrijf van A. Versteeg, Zuidholiandsedijk 203, in Kaatsheuvel Is bij één van de 150 runderen miltvuur geconstateerd. De besmettelijke ziekte kwam aan het licht op het slachthuis in Waalwijk.

Voor het landbouwbedrijf, dat onder controle is geplaatst van de veterinaire inspectie van de volksgezondheid geldt een' vervoersverbod. De landbouwer en een buurman moesten zich onder medische behandeling stellen. Het afgelopen jaar is in NoordBrabant drie keer miltvuur voorgekomen bij het vee.

Voor de meeste plantenetende dieren, zoals runderen, schapen en geiten, is miltvuur of anthrax een dodelijke ziekte. De anthraxbacil vormt sporen die in de bodem leven en met stof en zand door de wind kilometers ver worden meegevoerd. Besmetting ontstaat door het voedsel, het inademen en door wonden. Onder de huid vormen zich rode, vurige puisten (karbonkels). Een orgaan als de milt kan geheel verweken. Een enkele keer komt deze gevaarlijke ziekte ook voor bij de mens, in hoofdzaak bij slagers, veehouders en veeartsen.

Anthraxbacillen kunnen zich jarenlang blijven hechten aan huiden, wol en haar afkomstig van dieren die miltvuur hebben gehad. Miltvuur was vroeger een veel voorkomende ziekte bij mensen die werkten in leerlooierijen, in wolfabrieken en in de huidenen pelsindustrie. Honden en katten kunnen eveneens besmet raken, maar bij hen heeft de ziekte zelden een dodelijk verloop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Miltvuur op bedrijf in Kaatsheuvel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken