Bekijk het origineel

Kema zet haast achter lozen radio-actief afVal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kema zet haast achter lozen radio-actief afVal

Bedrijftrefi strenge veiligheidsmaatregelen

5 minuten leestijd

ARNHEM — De directie van de Kema wil haast xnaKen mét het opruimen van het radio-actieve afval op baar terrein in Arnhem. Het wachten is nog: op de noodzakeiyke vergunninflren. Minister Ginjaar van Volksgezondheid en milieuhygiëne heeft daarvoor alle medewerking toegezegd.

Kema-directeur ir. R. van Erpen Hoyaards deze week tijdens een Informele vergadering van de Arnhemse raad: „Een snel en ononderbroken proces heeft de meeste kans van slagen."

De uitvoering van het deze week doqr de minister goedgekeurde werkplan zal ongeveer drie maanden in beslag nemen. Het plan is door de NV Kema zelf opgesteld. De totale kosten bedragen ongeveer vijf miljoen gulden. De Kema moet dat geld zelf opbrengen. Het bedrijf heeft hiervoor in het verleden al gelden gereserveerd.

Op het ongeveer 200 vierkante meter grote terrein ligt het afval begraven in 22 kleine en grote kuilen. Het natuuren scheikimdelaboratorium naast het terrein zal tijdens de afgraving gesloten worden. In het afval komt naar schatting 50 kilo radio-actief natuuriyk uranium en 40 kilo thorium voor.

Naar verwachting wordt ongeveer 200 kubieke meter radioactief afval in 26.000 plasticzakken van 10 liter opgegraven. De zakken komen in stalen vaten terecht, die door een betonnen mantel omringd worden. De 200 kubieke meter afval bestaat uit laboratoriumspullen, zoals aibinddoel^es, handschoenen en instrumenten. Volgens de Kema komt er ook nog 100 kubieke meter afval dat niet in zakken verpakt is boven water. Verder rekent de Kema op 50 kubieke meter besmette grond.

Door een stalen kap van de buitenwereld afgesloten moeten de arbeiders het afval met een schop opgraven. Het afval wordt daarna via transportbanden naar verschillende silo's geleid. Het zand dat wordt afgevoerd staat onder voortdurende controle. Besmet zand komt terecht In een siloi Daar wordt het eenmaal per week tot beton verwerkt in stalen vaten van 200 liter.

Roken, eten en drinken is streng verboden voor de werknemers als zij onder de stalen kap bezig zijn. Zij krijgen een plastic kap over hun hoofd. Daarin wordt gefilterde lucht geblazen. Hun kleding bestaat uit wegwerpoveralls, laarzen en handschoenen. De arbeiders kunnen alleen via een bewaakte toegang naar binnen en buiten. In die sluis worden besmettingsmetingen verricht. De lucht Onder de kap wordt constant geventileerd. Ongecontroleerde ontsnappingen van radio-actieve stoffen naar buiten is onmogelijk. De luchtstroom naar bulten wordt via filters geleid. In de omgeving worden ter controle metingen uitgevoerd. Bij de geringste verhoging van de radioactiviteit in de lucht kan alai-m geslagen worden.

De twintig man die het afval opgraven zullen in ploegendienst werken: De meesten zijn opgeleid in dit vak. De overigen staan in dienst van de Kema.

Het opgegraven radio-actieve afval wordt naar de Energie Centrale Nederland (ECN) in Petten vervoerd. Van. daaruit gaat het spul naar de oceaan. De jaarlijkse storting van radio-actief afval in de oceaan zal mogelijk uitgesteld worden van eind mei tot september. De Kema heeft hier bij het ECN op aangedrongen om er zeker van te zijn dat haar afval meegaat.

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIV) en het Rijksinstituut voor de Drinkwatervoorziening zullen tijdens de afgraving de juiste samenstelling van de afval onderzoeken. Een eerder onderzoek van het RIV heeft uitgewezen dat het bodem- en grondwater niet door het radio-actieve afval besmet is.

Minister Ginjaar vindt het belangrijk dat tijdens de afgraving informatie uitgewisseld wordt over het verloop van de operatie en de resultaten van het nader onderzoek. De hoofdinspecteur voor de Volksgezondheid heeft daarom de opdracht gekregen een coördinatiecommissie, in te stellen. Als commissielid is ook de wethoudster van Volksgezondheid en milieuhygiëne van Amhem, mevrouw C. J. Lavell-de Vries uitgenodigd. Zij wil daar alleen zitting in hebben, als zij alle informatie direct door mag spelen aan de raad. Of aan die voorwaarde wordt voldaan is nog niet bekend.

De Arnhemse raad heeft meermalen zijn ongenoegen uitgesproken over het feit dat de gemeente niet vertegenwoordigd was in de begeleidingscommissie die betrokken was bij de opstelling van het werkplan. Daarin hadden alleen instanties zitting die toezicht moeten houden op de naleving van de kernenergiewet.

Het is ook de gemeenteraad van Amhem geweest die aandrong op een justitieel onderzoek naar aanleiding van het radio-actieve afval op het Kematerrein. De Arnhemse officier van Justitie mr. F. Boerwinkel beslist waarschijnlijk nog deze maand over een eventueel gerechtelijk onderzoek. Minister Ginjaar wil niet zeggen dat er een By KEMA (Keuring Elektroteohniacke Materialen Arnhem), worden allerlei elektrische toestellen op hun detigdelykheid getest. Set bedrijf beschikt daartoe over verscheidene laboratoria, waaronder ook een kemreactorlaboratorium dat het gebied van de ken\fysica bestrijkt. Het gewraakte afiial is qfkomstig uit dit laboratorium. gerechtelijk vooronderzoek moet komen. Hij laat dit over aan de officier van Justitie. Volgens de miiiister bestaan er echter geen aanwijzigingen dat de Kema indertijd de wettelijke regels heeft overtreden. Hij meent dat het verband tussen de ziekten van de kinderen en de begraven radio-actieve stoffen niet is aangetoond. De linkse partijen in de eventueel gerechtelijk vooronderzoek moet komen. Hij laat dit over aan de officier ven Justitie. Volgens de minister bestaan er echter geen aanwijzigingen dat de Kema indertijd de wettelijke re

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kema zet haast achter lozen radio-actief afVal

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken