Bekijk het origineel

Poolse leiding keurt studentenbond goed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Poolse leiding keurt studentenbond goed

Overeenkomst in Lodz getekend

5 minuten leestijd

WARSCHAU — De vooruitzichten voor een goede oplossing van de Poolse problemen zijn woensdag nog verder verbeterd doordat de regering aankondigde dat een overeenkomst met de stakende studenten in Lodz is bereikt en doordat de actievoerende boeren in Zuid-oost-Polen hun eisen hebben verzacht.

De Poolse regering zal een onafhankelijke vakbond voor studenten aan de universiteit van Lodz erkennen, nadat bekend werd dat de leiders van de 5.000 stakende studenten twee voorwaarden van de regering hadden geaccepteerd.

De minister van hoger onderwijs, Janusz Gorski, verklaarde dat de studenten de leidende rol van de communistische partij in Polen erkennen en erin hebben toegestemd alleen stakingen te organiseren nadat een meerderheid van de studenten dit heeft goedgekeurd, „op een vergadering die voor dit doel is bijeengeroepen".

Gesprek met boeren
De onderhandelaars van studentenzijde hadden eerst geëist dat de bond het onvoorwaardelijke recht zou krijgen om stakingen uit te roepen. Radio Warschau meldde dat de bond van de studenten in Lodz al officieel is geregistreerd, maar dat de overeenkomst nog door de leden van de studentenbond moet worden goedgekeurd.

In Polen werd dinsdag op tientallen plaatsen door studenten gestaakt en voor woensdag was een nationale staking uitgeroepen. Het is nog niet bekend of de staking zal worden afgelast nu in Lodz een overeenkomst is bereikt.

In Rzeszow verklaarden vertegenwoordigers van de sinds 4 januari actievoerende boeren en arbeiders dat de eis van een onafhankelijke boerenvakbond wordt opgeschort tot een nieuwe wet op de arbeid hieraan een juridische basis verleent. Ook werd verklaard dat de eisen tot loons- en pensioensverhoging tijdelijk zijn ingetrokken vanwege de economische crisis van het land.

Kania naar DDR
Het hooggerechtshof oordeelde afgelopen week dat, aangezien de boeren eigen baas zijn, zij wel een vereniging kunnen oprichten maar niet een vakbond met het recht tot staken en collectief onderhandelen.

Terwijl het Poolse arbeidsfront op de plaats rust maakte, vloog partijleider Stanislaw Kania dinsdag naar Oost-Berlijn om de Oostduitse partijleider Erich Honecker te verzekeren dat de Poolse partij mans genoeg is om het land uit de problemen te krijgen.

Twee dagen geleden vloog Kania naar Tsjechoslowakije om partijleider Gustav Husak, net als Honecker een uitgesproken en felle tegenstander van de ontwikkelingen in Polen, dezelfde verzekering te geven.

Goede sfeer
Volgens PAP verliepen de besprekingen tussen Honecker en Kania in een „vriendschappelijke" sfeer. De leiders brachten elkaar op de hoogte van de situatie in hun land en spraken hun bezorgdheid uit over de „pogingen tot inmenging in de interne aangelegenheden van de gemeenschap van socialistische staten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Poolse leiding keurt studentenbond goed

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken