Bekijk het origineel

Weigering steun NSM valt slecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weigering steun NSM valt slecht

Van Aarderme: Geen toekomst meer

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — B en W van Amsterdam hebben „met ontsteltenis*' kennis genomen van het standpunt van minister Van Aardenne dat aanvullende steun aan de Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij (NSM) in Amsterdam gezien het ontbreken van een toekomstperspectief voor de werf onverantwoord is.

MIN. VAN AARDENNE

Gertenbach B.V.
ELEKTRO-TECHNIEK lieverlng van kleine geluidsversterkers voor kerk- en ziekentelefoon met aansluiting op P.T.T.-lijn lAlle elektrische en geluidsinstallaties. Singel 331 Dordrecht Tel. 078 - 133689

Het gemeentebestuur zegt in een commentaar de conclusie van de minister met kiacht van de hand te wijzen.

De minister gaat hiermee bovendien voorbij aan de stellige opvatting van het onderzoekbureau Ydo, de NSMdirectie, de ondernemingsraad, de vakbonden en een belangrijk deel van de Tweede kamer, dat er wel degelijk vooruitzichten zijn, aldus B en W. Zij zullen de minister blijven houden aan de overeenkomst van september 1978 waarin behoud van de nieuwbouwfunctie in de regio voorop stond.

In een brief aan de vaSte Tweede kamercommissies van Economische en Sociale zaken schrijft de minister dat nieuwe steun voor de werf onverantwoord is.

Zowel de mogelijkheid om de werf alsnog uit te breiden tot een integrale scheepswerf — het personeelsvoorstel — als het directie-voorstel om 30 miljoen gulden uit de scheepsbouwpot beschikbaar te stellen voor een rendabele sectiefabriek voor schepen wijst de minister van de hand.

Teformeel

Van der Hek (PvdA) vond de argumenten die de minister hanteert veel te formeel. Ook Bakker (CPN) vindt dat, gezien de bedragen waarom het gaat en de werkgelegenheid die op het spel staat, onverantwoord.

Generieke steun — in feite een arbeidsplaatsensubsidie - is op zichzelf onvoldoende, zo is van de zijde van de directie van de NSM naar voren gebracht. De minister wil het echter Dij generieke steun laten.

Generieke steun kan overigens alleen worden verstrekt voor de bouw van complete schepen. De eventuele sectiefabriek van de NSM kan derhalve niet rekenen op deze subsidie, zo benadrukte minister Van Aardenne donderdag tijdens een mondeling overleg met de vaste Tweede kamer-commissie van Economische zaken. Minister Van Aardenne meent dat generieke steun (een bedrag aan subsidie per manuur werk) uitsluitend moet worden verstrekt aan de werf die een order voor een compleet schip in de wacht sleept. Als werk wordt uitbesteed aan een sectiefabriek mag deze onderaannemer geen aanspraak maken op steun uit de scheepsbouwpot, zo meent Van Aardenne.

Uit de scheepsbouwpot kan bovendien geen dertig miljoen gulden worden geput voor de investering in en het dekken van de aanloopverliezen van de beoogde sectiefabriek, zo betoogde de minister. Dat zou leiden tot een verlaging van de generieke steun aan alle Nederlandse werven over de hele linie.

Volgende week dinsdag zal de Tweede kamer debatteren met minister Van Aardenne over de brief van de minister inzake de eventuele aanvullende steun aan de Amsterdamse werf. Kamervoorzitter Dolman waarschuwde de Kamer dat dit er wellicht toe zal leiden dat de begroting van onderwijs volgende week niet kan worden afgehandeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Weigering steun NSM valt slecht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken