Bekijk het origineel

Kroonprins Charles met Diana in zee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kroonprins Charles met Diana in zee

3 minuten leestijd

LONDEN — De Engelse kroonprins Charles zal in het huwelijk treden met Lady Diana Spencer. Dit is officieel bekendgemaakt in Londen.

Het huwelijk zal deze zomer worden voltrokken. Koningin Elizabeth gaf toestemming voor het huwelijk. Met de officiële bekendmaking van Buckingham Palace komt een einde aan de speculaties in de Britse pers over het ophanden zijn van een huwelijk. De Britse pers had' overigens de nu 32-jarige kroonprins gekoppeld aan bijna iedere vrouw die hij ontmoette.

De 19-jarige Lady Diana is de jongste dochter van de achtste graaf van Spencer. Tot voor kort wa's zij werkzaam als kleuterleidster in de Londense wijk Pimlico. Haar vader was werkzaam in de hofhouding van Koningin Elizabeth en diens vader Koning George VI.

„Met grote vreugde...**

De verklaring van Buckingham Palace luidde als volgt: „Met grote 'vreugde kondigen de koningin en de hertog van Edinburgh de verloving aan van hun geliefde zoon, de prins van Wales, met Lady Diana, dochter van de graaf van Spencer en de achtenswaardige mevrouw Shand Kydd".

Lady Diana kreeg Charles' huwelijksaanzoek vlak voor zij 6 februari naar Australië vertrok. Charles gaf haar een verlovingsring met saffieren en diamanten.

De 32-jarige prins, graag omschreven als 's werelds begeerlijkste vrijgezel, heeft een reeks vriendinnen gehad, maar zijn landgenoten waren er langzamerhand aan gaan twijfelen of hij er ooit een zou trouwen.

Het begon allemaal in de zomer van 1980, toen de 19-jarige Lady Diana Frances, het kasteel Balmoral van de koninklijke familie in Schotland bezocht.

De hofmakerij die erop volgde, aldus de prins van Wales, was opgezet als een militaire operatie. Hij deed zijn aanzoek aan Lady Diana aan een diner in zijn vertrekken in Buckingham Palace in januari, voordat zij op vakantie ging in Australië. ,,Ik wilde haar de kans geven er over na te denken", aldus de . prins. Maar Lady Diana had het eigenlijk al geweten, ep had zijn verlovingsring met saffieren en diamant aangenomen.

De voltrekking van het huwelijk zal op een nader vast te stellen dag op het einde van juli plaatsvinden, aldus Charles.

In een kort radio-interview zei Charles: ,.Eerlijk 'gezegd verbaast het me dat ze met me in zee gaat". Lady Diana had op haar beurt tegen journalisten gezegd: ,,We hebben hetzelfde gevoel voor humor". De prins gooide er tegenaan: „Je zult het nodig hebben".

Groot Brittannië, grauw door de recessie en grote werkloosheid, juicht de koninklijke verloving toe. In een motie die in het Lagerhuis werd ingediend ter verwelkoming van het nieuws, stond: „Op een ogenblik van somberheid alom is er niets plezierigers dan het vooruitzicht op een koninklijk huwelijk".

Geloofsproblemen zoals die zich zouden hebben voorgedaan als prins Charles — toekomstig titulair hoofd van de Anglicaanse kerk — had willen trouwen met prinses Marie-Astrid van Luxemburg, doen zich in de huidige situatie niet voor. De bruid is belijdend lid van de „Church of Engeland".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kroonprins Charles met Diana in zee

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken