Bekijk het origineel

Aage M. wast handen in onschuld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aage M. wast handen in onschuld

Pandbrievenaffaire voor Middelburgse rechtbank

5 minuten leestijd

Mir»r>r (Van onze verslaggever) MIDDELBURG — Twee „sleutelflguren" in de zogeheten pandbrievenaffaire ontkennen ook maar enig aandeel in deze zaak te hebben gehad. Het zijn de 48-jarige Leidenaar Theo V. en de thans in Bergen op Zoom woonachtige meesterkraker Aage M. (38). Zij ontkenden gisteren voor de Middelburgse rechtbank categorisch enige rol van betekenis in deze affaire te hebben gespeeld.

Zoals verwacht drukte met name de aanwezigheid van Aage M. een duidehjk stempel op de eerste zittingsdag. Rechtbank president mr. G. H. Nomes keek vele malen diens kant uit en probeerde hem iedere keer weer in het gesprek te betrekken. AageM., die het allemaal nogal laconiek leek op te vatten, gaf echter niet meer dan ontwijkende antwoorden, hoewel uit de verschillende verklaringen van zijn medeverdachten ondubbelzinnig naar voren kwam dat de vele lijnen in deze zaak naar één centraal punt lopen: de sexclub van Aage M. in Goes. Ook diens gokhuis in Rotterdam bleek voor menige verdachte geen onbekend terrein te zijn.

Raadsels

De pandbrievenaffaire, die deze week voor de Middelburgse rechtbank dient, dateert uit 1978. Eind september van dat jaar werd ingebroken in de bergruimte van een Middelburgse flat, waarbij voor zes miljoen gulden aan pandbrieven werd buitgemaakt. Die waardepapieren werden in kleine kring verspreid met de bedoeling ze in binnen- en buitenland te verzilveren. Daartoe werden pogingen ondernomen in ondermeer Middfelburg., 's Gravenpolder en Zwitserland maar zonder succes. De zaak liep al vrij snel stuk en van lieverlee volgde oen groot aantal arrestaties, met als hoofdverdachten de Leidenaar Theo V. en de Vlissinger Sijbren S. (47).

De pandbrieven zijn intussen bijna alle achterhaald, wat volgens mr. Nomes ,,een enorm werk" is geweest. De hele affaire blijft nog wel vol raadsels, tijdens de eerste zittingsdag werd Slechts een tipje van de sluier opgelicht, peelde een rol dat slechts vier van de acht verdachten kwamen opdagen.

In geuren en kleuren

Wie ook verstek liet gaan, was de 42-jarige makelaar Joop S. uit Schiedam. Eerder had hij echter tegenover de rechter-commissaris een verklaring afgelegd waaraan de rechtbank veel waarde bleek toe te kennen. Joop S. vertelde toen, in oktober 1978 samen met Aage M. bij Theo V. uit Leiden op bezoek te zijn geweest gemaakte pandbrieven, die in vuilniszakken waren verpakt, over te nemen. Theo had toen in geuren en kleuren het verhaal van de kraak verteld. Vervolgens had Joop S. geprobeerd een groot deel van de pandbrieven (met eeij waarde van in totaal 3,8 miljoen gulden) te verzilveren maar bij de betreffende bank had men hem gezegd dat het gestolen waar betrof. Joop had zich toen bij de politie aan willen geven wat AMC M. evenwel wist te verhinderen. Tegenover de rechter-commissaris had Joop nog gezegd het te betreuren dat hij met Aage in zee was gegaan, temeer omdat hij een goed lopende zaak had.

Meineed

Ondanks deze verklaring bleef hoofdverdachte Theo V. gisteren hardnekkig ontkennen medeplichtig te zijn aan de kraak. „Een fabeltje" noemde hij het Joop. Hij kreeg in dezen teun van de getuige Harry W. die tijdens de zitting ede een eerdere verklaring bevestigde. Voor officier van Justitie mr. Van Nierop was dat aanleiding om Harry direct te laten arresteren op verdenking van meineed. Hij werd, zodra hij de rechtszaal had verlaten, door parketwachters in de boeien geslagen. En dat terwijl rechtbank-president mr. Nomes hem van te voren nog zo had gewaarschuwd voor de gevolgen die het afleggen van de eed voor hem zouden kunnen hebben...

Theo V. op zijn beurt was van dit incident nauwelijks onder de indruk. „U moet de boel niet door elkaar gaan gooien want het is toch al een rommeltje", ij de officier toe toen deze opnieuw trachtte enige lijn in de zaak te brengen, pmerking werd vanaf de publieke tribune, die voor een deel gevud werd door figuren die tot de kringen rond Aage M. kunnen worden gerekend, met instemming begroet.

Evenals verschillende andere verdachten bleek Theo een niet gering crimineel verleden te hebben, al oordeelde'mr. Nomes dat hij het er de laatste jaren iets beter van afgebracht had. Die laatste toevoeging viel bij Theo in goede aarde. ,,Dat vind ik nog eens sympatiek", zei hij. ,,U ziet tenminste een lichtpuntje".

Boze wolf

Ook Aage M. probeerde verschillende keren de lachers op zijn hand te krijgen. Dat hij ook maar enig aandeel in de pandbrievenaffaire gehad zou hebben, ij ten stelligste. Toen de rechtbank-president hem daarop voorhied dat in zijn zakagenda de naam van Joop S. was aangetroffen, luidde zijn verweer: „Dat is twee en een halfjaar geleden, dat weet ik niet meer." Mr. Nomes, cynisch: U bent 38 jaar maar uw geheugen laat u nu al in de steek? Aage M., lachend: Het wordt inderdaad iets minder. Mr. Nomes: Toch wordt uw naam door Joop S. genoemd... Aage M.: Ik kan alleen maar zeggen dat ik geen panbrieven heb verkocht of vervoerd. Ik heb alleen maar narigheid gehad.

Mr. Nomes: Dus anderen noemen ue naam ten onrechte? Aage M.: ,,Mijn naam wordt zo vaak gebruikt. Ik krijg van iedereen de kat, alleen maar omdat ze denken een minder zware straf te krijgen als ze het zielige jongetje uithangen dat door de boze wolf in de val is gelokt." En met een grijns nam hij afscheid van de rechtbank.

De zaak wordt morgen voortgezet. Vrijdag volgt het requisitoir van de officier. MIDDELBURG De verdachten Frans Z., Theo V. en Aage M. (rechtsboven).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Aage M. wast handen in onschuld

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken