Bekijk het origineel

RMam voor rechter over spreidingsplan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

RMam voor rechter over spreidingsplan

Buitenlanders: discriminatie

2 minuten leestijd

j ROTTERDAM — De president bij de Rotterdamse rechtbank, mr. F. J. M. Nivart, spreekt zich op 16 april uit over de spreiding van buitenlanders door de gemeente Rotterdam. Op die dag zal hij vonnis wijzen in het kort geding dat door een groot aantal buitenlandse organisaties tegen de gemeente is aangespannen.

jDrie Surinaamse welzijnsorganisatfes, het actiecomité Pro-gastarbeiders irv Rotterdam, de Stichting Welzijn Aritillianen in Rotterdam en de Stichting Hulp aan Buitenlandse Werknemers hebben de rechter gevraagd de gemeente Rotterdam te dwingen de uitvoering van de spreiding van buitenlanders over de stad te staken.

Angst

Dit spreidingsbeleid, door de advocaten van genoemde organisaties woensdag een uitzonderingsbeleid genoemd, is door de gemeenteraad aanvaard in de nota „Leegloop en Toeloop". Namens de organisaties wees mr. B. J. M. Veldhoven op een aantal passages in de nota, waarin wordt gesproken over angstcomplexen bij autochtone bewoners in die wijken waar nu buitenlandse minderheden zijn geconcentreerd.

Logisch

Hij noemde een zekere concentratie heel logisch. ,,Dat heeft te maken met de zwakkere sociaal-economische positie, de taal- en onderwijsproblemen en de nog vrij korte verblijfsperiode van de meesten", aldus mr. Veldhoven, die zei dat het beleid van de gemeente onder de minderheden veel kwaad bloed heeft gezet. „Het wordt voorgesteld alsof de buitenlanders in bepaalde wijken de oorzaken zijn van allerlei onlustgevoelens. Nu krijgen zij de zwarte piet toegespeeld en wordt een oplossing gezocht door hen te spreiden." Het discriminerende aspect van het beleid krijgt volgens de advocaat nog een extra dimensie doordat de gemeente streeft naar gebundelde deconcentratie: sommige wijken worden aangewezen op bepaalde nationaliteiten op te vangen. (Van onze correspondent}

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

RMam voor rechter over spreidingsplan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken