Bekijk het origineel

R'dams beleid roept bij Wiegel vragen op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

R'dams beleid roept bij Wiegel vragen op

Over huisvesting buitenlanders

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Wiegel van Binnenlandse Zaken wil meer duidelijkheid over de plannen van de gemeente Rotterdam om de huisvesting van buitenlanders te spreiden. Wiegel vraagt in een brief aan b en w van de Maasstad de voornemens voor het te voeren huisvestingsbeleid in de nota „Leegloop van toeloop" met betrekking tot etnische minderheden nader toe te lichten.

De bewindsman wil onder meer weten hoe de gemeente handelt bij de verdeling en actieve toewijzing van beschikbare woonruimte aan leden van minderheidsgroepen, die woonruimte zoeken. Of die gezien hun plaats op de lijst van woningzoekenden in aanmerking zouden komen voor een wijk waar het streefpercentage van 16 of hoger percentage van etnische minderheden al is bereikt.

Wiegel vraagt zich af of de beleidskeuze van 16 als streefpercentage impliciet inhoudt dat de gemeente leden van minderheidsgroepen die een woning zoeken of willen betrekken in een Jjepaalde wijk op een andere wijze benadert als autochtone Nederlanders. Als dat inderdaad zo is wil de minister graag weten wat onder die andere wijze moet worden verstaan.

De gemeentelijke nota spreekt van een streefpercentage van 16 leden van etnische minderheden per wijk, welk percentage niet als maximum mag worden beschouwd. De gemeente gaat daarbij uit van de vrijwillige medewerking van de betrokkenen zelf.

De bewindsman wil tevens opheldering over mondelinge dan wel schriftelijke richtlijnen aan uitvoerende ambtenaren aangaande het spreidingsbeleid, alsmede welke andere middelen worden gebruikt bij het „bewegen" tot 16 procent. Ook niet geheel duidelijk is het Wiegel waarop het uitgangspunt stoelt om leden van minderheidsgroepen primair per minderheidsgroep bij elkaar te huisvesten in enkele met name genoemde wijken. Welke criteria b en w hebben gehanteerd voor het uitkiezen van die wijken wil Wiegel eveneens weten.

Wiegel merkt op dat b en in de nota „Leegloop van toeloop" spreken over leden van etnische minderheden en in de breif aan de woningcorporaties van Rotterdam onderscheid maken naar nationaliteit. Aangezien een aantal leden van minderheidsgroepen de Nederlandse nationaliteit heeft, staan zij ook niet als allochtonen geregistreerd. De minister van Binnenlandse Zaken vraagt zich nu af hoe de gemeente ten aanzien van deze ingezetenen handelt en hoe ambtelijke instructies in dezen luiden.

De actie die afgelopen dinsdag begon en waaraan twintig politiemannen deelnamen heeft volgens een politiewoordvoerder ook te maken met de geheimzinnige schietpartijen van de afgelopen weken op bussen en trams. Tot nu toe heeft men nog niemand kunnen aanhoü, den die ervan wordt verdacht op-, voertuigen van de RBT te hebben geschoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

R'dams beleid roept bij Wiegel vragen op

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken