Bekijk het origineel

,Kwart uitkeringen arbeidsongeschikten zou omlaag kunnen'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

,Kwart uitkeringen arbeidsongeschikten zou omlaag kunnen'

4 minuten leestijd

UTRECHT — De uitkeringen van naar schatting een kwart van de rond 680.000 arbeidsongeschikten kunnen volgens minister Albeda van Sociale zaken omlaag, omdat deze mensen voldoende „restcapaciteit" zouden hebben om nog te werken.

Volgens de CDA-bewindsman is in die gevallen niet de handicap de voornaamste oorzaak van het niet verkrijgen van werk maar de heersende werkloosheid. Er is in die gevallen volgens Albeda dan ook sprake van een verschil in rechtspositie tussen arbeidsongeschikten en werklozen en dat moet naar zijn mening worden recht getrokken. In plaats van het bestaande uitkeringsniveau van de WAO ligt de gedachte aan dat van de wet werkloosheidsvoorziening (WWV) voor de hand, aldus de minister.

Albeda gaf deze opvatting zaterdag in Utrecht op een symposium over arbeidsongeschiktheid, dat was belegd door de Rijksuniversiteit Utrecht en de Nederlandse federatie van arbeidsongeschiktheidsorganisaties (NFA). Hij wees erop dat langdurig werklozen na enkele jaren op een bijstandsuitkering zijn aangewezen en dat in de genoemde gevallen een verschil in uitkeringspositie tussen werklozen en arbeidsongeschikten niet gerechtvaardigd is.

Albeda komt tot het aantal van een kwart van alle arbeidsongeschikten, omdat het niet alleen gaat om diegenen die bij de aanvang van de uitkering nog gedeeltelijk arbeidsgeschikt waren, maar ook degenen die na verloop van tijd gedeeltelijk herstellen, of met behulp van om-, her- en bijscholing weer in staat zijn om te werken.

Psychische klachten
De meeste mensen komen niet in de WAO terecht, omdat ze rugpijn of andere lichamelijke klachten hebben, maar wegens psychische redenen. Dit zei drs. E. Bax, sociaal econoom aan de rijksuniversiteit in Groningen, zaterdag in Utrecht op een symposium over arbeidsongeschiktheid.

Een Gronings onderzoek leerde volgens hem dat in 1969 van het totaal aantal WAO-ers 56 procent somatische klachten had (het lichaam betreffende) en 44 procent psychische. Bijna tien jaar later, in 1978, waren die cijfers drastisch veranderd. Toen bleek dat bijna 70 procent van alle mensen in het werk afknapten om psychische redenen en nog maar dertig procent om lichamelijke.

Getto
Volgens Bax is er een nieuw sociaal getto aan het ontstaan. Alleen mensen met hogere opleidingen en de betere posities zijn binnen het huidige arbeidsbestel in staat zich waar te maken. De kans om arbeidsongeschikt te worden is volgens Bax ongelijk verdeeld. Dat is afhankelijk van opleiding, maatschappelijke positie, beroep, leeftijd en soms van het geslacht. In kansarme gezinnen, waarvan een der ouders in de WAO loopt, zal dit volgens hem ook negatieve effecten hebben op de opvoeding van de kinderen. „Elke WAO'er reproduceert zichzelf", zo zei Bax.

Naar zijn mening moet een gezonde economie arbeid naar behoefte verschaffen, zodat ook mensen die niet honderd procent kunnen meekomen, een zinvol bestaan kunnen leiden. Ook moet het de werkgever moeilijker worden gemaakt mensen via de WAO te laten afvloeien, zo meende hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

,Kwart uitkeringen arbeidsongeschikten zou omlaag kunnen'

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken