Nieuwe Willemsbrug 1 juli in gebruik
Eerste daad prins Willem-Alexander
ROTTERDAM — Op woensdag 1 juli zullen koningin Beatrix en prins Willem-Alexander samen de nieuwe Willemsbrug in Rotterdam in gebruik nemen. De opening van de vernieuwde verbinding tussen Rotterdam-Zuid en Rotterdam-Noord is voor (kroon)prins Willem-Alexander zijn eerste officiële daad.
Ruim 400 genodigden zullen zich die dag verzamelen op de brug om de ingebruikneming van nabij mee te maken. Voorafgaande aan de opening van de nieuwe verbinding vertrekt vanaf de oude Willemsbrug een stoet van 103 vervoermiddelen die elk één jaar symboliseren van de jaren sinds de opening van déze brug in 1878. Aan het eind van de stoet rijdt een wagen met daarop de hekken waarmee de brug wordt afgesloten, iets wat een officieel tintje krijgt door enige handelingen van burgemeester A. A. van der Louw.
Daarmee wordt een tijdperk afgesloten, want de oude Willemsbrug stamt nèg uit de tijd dat Rotterdam nog maar 100.000 inwoners telde. Grote bekendheid kreeg de verbinding in de Tweede Wereldoorlog, toen mariniers hevig hebben gevochten om het behoud van dfc brug. De Willemsbrug was de eerste veste oeververbinding tussen de rechter en de linker Maasoever. Hij werd geopend op 24 oktober 1878, nadat hij daags tevoren was beproefd door er sleperswagens met een last van 4000 kilo elk, eerst stapvoets, daarna in draf, overheen te laten rijden. Een jaar daarvoor waren de spoorbruggen in gebruik genomen.
Tunnel
Sindsdien zijn er in Rotterdam tal van nieuwe verbindingen bijeengekomen: de Maastunnel in 1942, de Van Brienenoordbrug in 1965, in 1976 bij Schiedam en Pernis de Beneluxtunnel en in 1968 de metro.
Jarenlang is men van plan geweest ook de Willemsbrug door een tunnel te vervangen. Grote delen van de stad moesten daarbij worden opgeofferd voor de aanleg van de verkeerscircuits die de toegang tot de (zesbaans)tunnel moesten vormen. In 1970 werd hiertoe zelfs in principe besloten. In 1974 was echter de visie op de relatie tussen de fimctie van de binnenstad en het gemotoriseerde verkeer grondig veranderd. Het gevolg was dat het nieuwe gemeentebestuur weinig meer voelde voor het tunnelplan. Besloten werd tot de bouw van een nieuwe Willemsbrug — de oude was hard aan vervanging toe — die in plaats van zes nog maar drie stroken voor de auto zou omvatten met daarnaast twee vrije busbanen en twee ruime fiets- en voetgangerspaden aan beide zijkanten.
Opvijzelen
De nieuwe brug is een meter lager dan aanvankelijk was gepland in verband met de kosten. De verbinding heeft over een lengte van 150 meter een doorvaarthoogte van 11,50 meter boven NAP bij een totale doorvaartbreedte van 260 meter. Het rijk heeft 35 miljoen gulden bijgedragen in de kosten die ruim 100 miljoen bedragen. Zolang de spoorbrug nog niet, zoals de Nederlandse Spoorwegen van plan zijn, door een andere oeververbinding is vervangen, maakt die ene meter hoogteverschil voor de scheepvaart weinig uit. De brug is echter wel dusdanig geconstrueerd dat hij te zijner tijd naar de voorgeschreven Rijnvaarthoogte van 12,50 meter kan worden opgevijzeld. Men zal hiertoe alleen overgaan als het belang voor de scheepvaart kan worden aangetoond.
De nieuwe Willemsbrug ligt vlak bij de oude, maar nu aan de andere (oost)zijde van de spoorbrug. Op het Noordereiland komt hij uit op een open gedeelte. De huizen, die hier vroeger stonden, zijn destijds al gesloopt met het oog op de aanleg van een tunnel. Aan de noordkant sluit de brug aan op de Maasboulevard en op de Verlengde Willemsbrug, die naar de Blaak leidt. Het tracé maakt een bocht om het historisch stadsgebied rond Oude Haven, Wijnhaven en Haringvliet te sparen.
Er zijn nog discussies gaande over wat met de delen van de oude Willemsbrug moet gebeuren. Aan een plan om een 90 meter lang deel als „monument", met daarin onder meer een restaurant, langs de rivier rechtop te plaatsen, wil de gemeente niet bijdragen. Naar particuliere financiers wordt gezocht. Ook in Amerika bestaat belangstelling voor een deel van de oude verbinding. Daar is het idee ontstaan een brugdeel te plaatsen als gedenkteken aan oorlogsslachtoffers.
Wanneer koningin Beatrix en prins Willem-Alexander hun officiële handelingen hebben verricht — respectievelijk het onthullen van een plaquette en het laten blazen van een scheepsfluit — kan het noord-zuidverkeer gebruik maken van de nieuwe brug. Er zullen in de omgeving van de Willemsbrug nog wel enkele maanden omleidingen plaatsvinden. Deels komt dit doordat het verbindende viaduct tussen de Boompjes en de Verlengde Willemsbrug op de juiste hoogte moet worden gebracht; deels door het oponthoud tijdens het heien van de damwandplankeh op de Prins Hendrikkade op het Noordereiland.
Voorafgaande aan de opening van de tuibrug zullen in Rotterdam tal van festiviteiten van en voor de bevolking plaatsvinden. Verder is het mogelijk de nieuwe Willemsbrug te bekijken. In de Archiefwinkel aan de Coolsingel is op 26 juni een tentoonstelling ,,Maas- en Maasbruggen". Ook tijdens de opening op 1 juli 's middags door koningin en prins kan het publiek zich vrijelijk op de fietspaden van de nieuwe brug begeven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 juni 1981
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 juni 1981
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's