Bekijk het origineel

Dokhavenplan neemt vastere vormen aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dokhavenplan neemt vastere vormen aan

Ondergrondse zuivering en woningbouw

4 minuten leestijd

ROTTERDAM/DORDRECHT — De eerste geheel ondergrondse afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) komt in Rotterdam. Maar dat is niet alles. Het zal gepaard gaan met de bouw van een nieuwe wijk met 1200 woningen en een compleet park als groen hart van deze unieke lokatie aan de Rotterdamse Dokhaven. Donderdag 20 augustus moet de verenigde vergadering van het zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden voor de realisatie van dit project het eerste krediet verstrekken.

Het gaat hierbij om een bedrag van ruim 43 miljoen. De plannen om in de Dokhaven te bouwen dateren al vanaf 1976, Hierbij was het echter noodzakeUjk dat de Dokhaven geheel of gedeeltelijk moest worden gedempt. De financiering hiervan leek een onoverkomelijk probleem. De zuiveringsinstallatie is nu een manier om de zaak „te dempen" op een wijze die meer voordelen biedt.

Compromis

De locatie Dokhaven voor de zuiveringsinstallatie is een compromis in een al jarenlang slepende controverse tussen de gemeente Rotterdam en het toenmalige waterschap IJsselmonde, dat door de vorming van het zuiveringsschap Hollandse eilanden en Waarden daar in op is gegaan. Een bemiddelende rol van de provincie resulteerde uiteindelijk in een plan Dokhaven.

De gemeente Rotterdam wil graag bouwen in de Dokhaven omdat men vooral voor de Linker Maasoever tot 1988 zo'n 3000 woningen nodig heeft. Veel ruimte is er in het zuidelijk deel van de Maasstad niet zodat vrijwel elke mogelijkheid benut moet worden. Eén van ie mogelijkheden is het gebruiken van oude havengebieden, die hun oorspronkelijk functie verloren hebben omdat de havenactiviteiten van Rotterdam zich meer hebben verschoven naar het westelijk gebied, met grotere en diepere havens.

Dokhaven past ook in het beleid van de gemeente Rotterdam om deze nieuwe wijk aan te laten sluiten op een al bestaande woonwijk, namelijk Charlois. Van bestaande voorzieningen zoals winkels en scholen kan gebruik worden gemaakt.

Schoonmaak

De waterzuiveringsinstallatie past binnen het beleid van de „grote schoonmaak", dat moet er voor zorgen dat er schoner water in de Noordzee zal stromen. Iets wat wel een groot financieel offer zal vragen van de bewoners van het werkgebied van het zuiveringsschap. Het opvullen met een waterzuiveringsinstallatie van de oude Dokhaven levert echter ook een centraal gelegen park op. Waarbij niet alleen het bedrijfsgebouw de aanwezigheid van de ondergrondse installatie verraadt.

In geld zal deze operatie zichzelf niet terugbetalen, zeker niet in keiharde guldens. De winst die het alles oplevert is een schoner milieu. Samen met nog twee andere installaties, in Vlaardingen (De Groote Lucht) en Kralingseveer, wordt dan het water van 1,1 miljoen inwoners gezuiverd.

De verenigde vergadering van het zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden moet voor dit alles nu het eerste licht op groen zetten. Het algemeen bestuur schrijft in een toelichting bij het betreffende voorstel dat men er zich van bewust is dat het gehele project een zware financiële last is. Het zuiveringsschap ziet echter geen mogelijJdieden om eerder genomen besluiten nog terug te dringen. De activiteiten van de zuiveringsschappen worden bekostigd uit de zuiveringsheffingen van particulieren en bedrijven. Het plan Dokhaven zal de hoogte van deze heffingen voor een groot deel van Zuid-Holland in toenemende mate beïnvloeden. De helft van alle kosten wordt echter door het Rijk gedragen.

Nadelen

De bewoners zullen van de activiteiten van de zuiveringsinstallatie nauwelijks iets merken. Toch zitten er ook negatieve kanten aan het woningbouwplan Dokhaven. Langs de zuidkant van het gebied loopt de drukke Doklaan waar veel vrachtverkeer overheen gaat. Een goede geluidsisolatie van de nieuwe woningen is dan ook onontkoombaar. Een andere bron van overlast zijn bedrijven. Daarom zal in het plan worden vastgesteld dat op aan de oostkant gelegen Sint Janshaven geen bedrijvigheid mag plaatsvinden.

Voor de bewoners van de wijk Zuid betekent de nieuwe bouwlokatie wel een extra park in hun omgeving. Voor zowel bewoners van de Dokhaven als de overige linker Maasoever is het park bedoeld. In het park zal het bedrijfsgebouw een dominerende plaats krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

Dokhavenplan neemt vastere vormen aan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

PDF Bekijken