Bekijk het origineel

Kosten ECN-afval zijn voor het rijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kosten ECN-afval zijn voor het rijk

Burgemeester van Velsen:

3 minuten leestijd

VELSEN — Burgemeester P. J. Molendijk van Velsen heeft een brief gestuurd naar Binnenlandse Zaken in Den Haag, waarin hij de minister in overweging geeft dat al^ Ie kosten die zijn gemeente gaat maken bij het komende transport van radio-actief afval van het Energie onderzoek centrum (ECN) in Petten voor rekening zouden moeten komen van het rijk. Dat heeft hij dinsdag desgevraagd meegedeeld. De brief is maandag de deur uitgegaan.

De brief komt na de onlangs gedane mededeling uit Den Haag dat de kosten die zijn gemaakt voor het transport van radio-actief afval vorig jaar juni door het rijk zijn betaald behalve de kosten van de overuren van het politiekorps van de gemeente Velsen. Die kosten heeft Velsen uit eigen zak betaald. Zij,bedroegen bijna een ton.

Ook voor het transport dit jaar, dat naar verwachting begin september zal plaatsvinden, rekent Velsen op kosten van een dergelijke omvang. Een bijkomend, en in dit verband belangrijk gegeven dit jaar is, dat de post „overwerk" bij de gemeenten dit jaar door de regering in het kader van bezuinigingen is gehalveerd. Vorig jaar bedroeg deze post voor Velsen nog drie ton, dit jaar is dat 150.000 gulden geworden, aldus Molendijk.

Een en ander betekent dat de gemeente Velsen een deel van de overuren-kosten moet vergoeden uit de algemene middelen. Een vooruitzicht dat burgemeester Molendijk niet aanstaat. Molendijk vindt verder, dat dumping van radio-actief afval een „structureel karakter" heeft. De vergunning wordt verleend krachtens de kernenergiewet. Een landelijke zaak, aldus Molendijk, waarna hij concludeert dat alle kosten dus door het rijk moeten worden betaald.

Overleg

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken is dinsdag overleg gevoerd over de brief van burgemeester Molendijk, maar een woordvoerder kon nog geen uitsluitsel geven. Een woordvoerder van het Energie onderzoek centrum zei dinsdag begrip te hebben voor het standpunt van Molendijk, maar wenste daar verder niet nader op in te gaan.

Zoals bekend is dumping van het radio-actief afval van het ECN in Petten onlangs mogelijk geworden, nadat de Kroon de bij de Raad van State ingebrachte bezwaren van enkele milieu-organisaties tegen het verlenen van de noodzakelijke vergunning door minister Ginjaar van Volksgezondheid en milieuhygiëne ongegrond verklaarde.

Overigens heeft burgemeester Molendijk ook een brief gestuurd naar het ministerie van volksgezondheid en milieuhygiëne met het voorstel om voorafgaande aan de dumping te garanderen dat de kosten door het rijk betaald zullen worden. Later zou dan gepraat kunnen worden over de verdeling van de kosten.

Informatie

Wethouder Wessel zegde toe alle informatie aan de raad te zullen verstrekken omdat de raad mee wil vechten om het plan financieel haalbaar te laten zijn. Hij wees de heer De Kam er wel op dat b en w het recht hebben voorbereidend werk te doen, terwijl wethouder H. Freeke (Protestants Christehjke Groepering) de kritiek van het PvdA-raadslid van de hand wees met de woorden dat de heer De Kam de normen van fatsoen niet in acht had genomen en in andermans

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kosten ECN-afval zijn voor het rijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken