Bekijk het origineel

Geen sprake van blokkade centrale

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen sprake van blokkade centrale

Burgemeester Dodewaard:

3 minuten leestijd

DODEWAARD — Burgemeester A. Goldberg van Dodewaard wenst volgende maand geen effectieve blokkade van de kerncentrale in zijn gemeente. „De centrale moet kunnen blijven draaien en de werknemers moeten erin en eruit kunnen." Goldberg heeft dit woensdagavond nadrukkelijk gezegd tegen een delegatie van de actievoerders, die de blokkade (19-26 september) voorbereiden.

De actievoerders willen bij deze blokkade hun tenten en andere onderkomens zo dicht mogelijk bij de centrale op de openbare weg neerzetten. Goldberg zei, dat hier geen sprake van kan zijn. De demonstranten zullen bij bepaalde afzettingen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van bouwmaterialen. Dat gebeurde onlangs ook bij de snellekweekreactor in het Duitse Kalkar bij de Nederlandse grens.

Goldberg heeft de actievoerders verder meegedeeld, dat de overheid niet moeilijk zal doen over demonstratie- en kampeervergunningen. Het wordt de verwachte duizenden betogers toegestaan te kamperen op een door hen zelf uitgezocht weiland in de buurt van de centrale. Waar dat weiland is, willen de actievoerders nog niet zeggen, maar het ligt op vijfhonderd tot duizend meter van de centrale.

Goldberg stelt hierbij wel als voorwaarde, dat op dit weiland „alles binnen de perken moet blijven". Het moet wel ordelijk verlopen, zo meent hij.

„Zakelijk"
Zowel de burgemeester als de actievoerders omschreven hun drie kwartier durende gesprek als „open en zakelijk". De bijeenkomst in het gemeentehuis van Dodewaard werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de rijkspolitie uit Nijmegen. Het landelijk overleg van de anti-Dodewaard-basisgroepen komt zondag in Utrecht opnieuw bijeen

De actievoerders hadden woensdagavond ook een gesprek met het bewonerscomité van het gehucht Wely, dat het dichtst bij de kerncentrale ligt. Dit comité is onlangs opgericht op initiatief van de burgemeester.

De kerncentrale is overigens niet het enige probleem, waar de bevolking van Dodewaard zich mee bezig houdt. De gemeente blijkt namelijk ook te worden samengevoegd met buurgemeenten Valburg en Heteren. Het Dodewaardse gemeentebestuur en een flink deel van de bevolking zijn er fel op tegen.

Het actiecomité „Dodewaard blijft zelfstandig" plantte woensdagavond met instemming van Goldberg een bord met een soortgelijke tekst in de tuin van het stadhuis. Dit gebeurde kort voor het begin van de raadsvergadering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geen sprake van blokkade centrale

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken