Bekijk het origineel

Olieprijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Olieprijs

2 minuten leestijd

Op de oliemarkt zijn interessante ontwikkelingen op gang gekomen nadat de ministers van oliezaken van de bij de OPEC aangesloten olielanden er vorige week niet in zijn geslaagd tot een compromis te komen. In wezen gebeurt nu wat de meeste ministers van de olielanden ook wilderj; het prijsverschil tussen de „goedkope" lichte olie van Saoedi-Arabië, voorzover die wordt gekocht door de vier oliemaatschappijen die samen de Aramco vormen, en de dure olie van de Afrikaanse landen is hard bezig pleiner te worden. Met dit verschil, dat de OPEC-ministers dat wilden bereiken met een prijsverhoging door Saoedi-Arabië en beperkte prijsverlagingen door andere landen. Doordat men het niet eens werd en Saoedi-Arabië derhalve zijn prijs niet verhoogde zoekt de markt het evenwicht via flinke prijsverlagingen door de andere OPEC-landen.

Dit heeft een directe invloed op de concurrentieverhoudingen tussen de oliemaatschappijen. De goedkope Saoedische olie was via de Aramco alleen beschikbaar voor Esso, Mobil of California (Chevron). Die hadden een groot concurrentievoordeel, ook al gebruikten zij niet uitsluitend Saoedische olie. Daardoor lag de aankoopprijs van hun olie sinds begin dit jaar gemiddeld een a twee dollar per vat van 159 liter (circa 1,5 tot 3 cent per liter) beneden de aankoopprijzen van andere oliemaatschappijen. Met name de Koninklijke Shell en British Petroleum hebben dat concurrentienadeel sterk gevoeld in lagere winstmarges en een sterkere daling van hun afzet.

Voor Shell en BP is de daling van het internationale marktaandeel het belangrijkste, omdat het makkelijker is een klant te verliezen dan terug te winnen. In Europa hebben zij zich het beste kunnen handhaven, omdat veel Europese landen voor olieprodukten een systeem van maximumprijzen hebben. Dat had wel tot gevolg, dat juist in Europa de winstmarges van Shell en BP het zwaarst onder druk stonden.

Nigeria onderhandelt nu over een verlaging van zijn olieprijs van 40 tot 36 dollar (ƒ 110 tot ƒ 99) per vat. Daarmee komt de kwalitatief bijzonder goede Nigeriaanse olie op hetzelfde prijspeil als de olie van Koeweit, Iran, Irak, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela. Dat maakt het zeer waarschijnlijk, dat deze landen gedwongen worden hun olieprijzen met een tot twee dollar te veirlagen in de komende weken of maanden. Dat betekent, dat het concurrentievoordeel van de Aramco-partners wordt gehalveerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Olieprijs

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken