Bekijk het origineel

NAVO bezorgd over Sovjet-oefeningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NAVO bezorgd over Sovjet-oefeningen

Spoedbijeenkormt permanente raad

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De NAVO-landen hebben gisteren na afloop van een bijzondere bijeenkomst van de raad in Brussel uiting gegeven aan hun bezorgdheid over de grootscheepse Russische militaire oefeningen in het gebied van de Oostzee. Een woordvoerder noemde het feit dat Moskou niet van tevoren had meegedeeld hoeveel militairen aan de manoeuvres zouden deelnemen, een inbreuk op de slotakte van de conferentie van Helsinki.

De permanente raad van de Noordatlantische-Verdragsorganisatie (NAVO), bestaande uit de ambassadeurs van de aangesloten staten, was gisteren bijeengeroepen nadat het Russische persbureau Tass had gemeld dat er bij de Sovjet-oefeningen 100.000 militairen betrokken waren.

Op 14 augustus had de Sovjet-Unie de andere ondertekenaars van de slotakte van Helsinki laten weten dat er van 4 tot en met 12 september in de mUitaire districten van Wit-Rusland en langs de Oostzeekust manoeuvres zouden worden gehouden. Uit deze mededeling had het Westen afgeleid dat daar ten minste 25.000 militairen aan zouden meedoen, gezien de bepaling dat een dergelijke mededeling vooraf noodzakelijk is als het om een oefening met 25.000 militairen of meer gaat.

Opheldering

Vragen om opheldering over het precieze aantal deelnemers haden de. Russen tot dusver niet beantwoord. Deze vragen waren door Westelijke geallieerden gesteld, aangezien de NAVO niet als zodanig aan de conferentie van Helsinki heeft deelgenomen. De woordvoerder van de NAVO in Brussel verklaarde dat het Tassbericht over de troepensterkte niet kan worden beschowud als een officiële kennisgeving.

Volgens hem wordt door het gebeurde nog eens de nadruk gelegd op de noodzaak van duidelijker en gedetailleerder voorzieningen voor de „vertrouwenwekkende maatregelen" die al van Westelijke zijde op de vervolgconferentie in Madrid zijn voorgesteld. De woordvoerder zei dat de NAVO de landen van het Warschaupact tevoren volledig op de hoogte heeft gesteld van haar jaarlijkse herfstmanoeuvres.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

NAVO bezorgd over Sovjet-oefeningen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken