Bekijk het origineel

Vrees voor ingreep in Polen door Sovjet-Unie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vrees voor ingreep in Polen door Sovjet-Unie

IKV-voorzitter op Chr. Vredesconferentie

3 minuten leestijd

NOORDWIJKERHOUT — De motieven die ons bewegen zijn van theologische aard. Alles wat we doen is gebaseerd op het evangelie. Wij houden ons bezig met de theologie van vrijheid en gerechtigheid. Daar komen twee gevaren op ons af. Dat zijn de gevaren van het alleen spreken over vrede en niets doen, en het gevaar van te directe politieke betrokkenheid.

Dat zei de Hongaarse bisschop dr. Károly Tóth, voorzitter van de Christelijke Vredesconferentie, zaterdag op een ontmoetingsbijeenkomst ter gelegenheid van een vergadering van het uitgebreid presidium van de Christelijke Vredesconferentie in Noordwijkerhout.

Onder de aanwezigen bevonden zich de Russische metropoliet Filaret, metropoliet Paolos Mar Gregorius uit India, de Roemeense metropoliet Nestor Vomicescu, de Bulgaarse metropoliet van Stara Zagora Pankratij en de Russische archimandriet Sergij Fomih. Verder waren predikanten en hoogleraren uit vele landen van de wereld aanwezig.

Wij zijn theologen, aldus Tóth, die de theologie doen. Wij praten er niet alleen over. Ook mogen we ons niet teveel in de directe politieke aangelegenheden mengen. Dat is moeilijk in de wereld waarin we leven. Tóth zei overigens te beseffen dat niet iedereen het met deze uitspraak eens zou zijn.

Doel

Tóth merkte op de openingsvergadering op dat het voornaamste doel van de bijeenkomst het beoefenen van gemeenschap met oecumenische bewogenheid was. Ondanks de moeilijkheden bestaat er ook binnen de Christelijke Vredesconferentie een gemeenschappelijke basis.

Wij willen, aldus de Hongaarse bisschop, elke kerkelijke traditie respecteren. Dat werkt verrijkend. In de besloten kring, die tot en met dinsdag duurt, moeten onder andere onderwerpen aan de orde komen als de dreiging van de Chinees-Amerikaanse bewapening en de bedreiging van Angola, aldus Tóth.

Het presidium had aan, de organisatoren (de Nederlandse afdeling onder voorzitterschap van prof. dr. W. E. Verdonk) gevraagd om op de hoogte gesteld te worden van het werk van de Nederlandse Vredesbeweging, met name van de kerkelijke, of kerkelijk geïnspireerde groepen.

Het IKV verzorgde daartoe, bij monde van haar voorzitter B. J. Th. ter Veer een inleiding. Hij schetste de ontwikkeling - van het Interkerkelijk Vredesberaad in Nederland voor het internationale gezelschap.

IKV

De IKV-voorzitter benadrukte dat hoewel het IKV een officieel instituut van de kerken is, alles wat door haar gezegd of gedaan wordt voor eigen verantwoording komt. Maar voor alles wat door het IKV gezegd of gedaan wordt zijn de kerken wel mede verantwoordelijk. Door de uitspraken van het IKV worden de kerken eveneens gedwongen uitspraken te doen over wat zij zien als hun belangrijkste taak, namelijk het brengen aan de wereld van een boodschap van gerechtigheid en vrede, aldus Ter Veer.

Verder ging Ter Veer in op het feit dat de kerken steun gegeven hadden toen het IKV onlangs aanvallen te verduren kreeg. Als een van de redenen voerde de IKV-voorzitter aan, voor hét feit dat de kerken zich met het Vredesberaad verwant voelen, dat er vanuit de kerken een teruggang te bespeuren is naar de eerste eeuwen van de christelijke kerk en het pacifisme van de jonge christelijke kerken.

Ook riep Ter Veer op ieders invloed aan te wenden voor een vreedzame oplossing voor het De ontwikkelingen groot belang voor conflict in Polen. daar zijn van het al dan niet plaatsen van de kruisraketten in West-Europa. De vredesbeweging ziet waarschijnlijk geen kans, aldus Ter Veer, de plaatsing te voorkomen als de situatie in Polen niet op vreedzame wijze wordt opgelost.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vrees voor ingreep in Polen door Sovjet-Unie

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken