Bekijk het origineel

Regering VS niet blij met Nederiands plan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Regering VS niet blij met Nederiands plan

Van der Stoel in Washington

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse regering heeft het voornemen van de huidige — demissionaire — regeringscoalitie, in december niet in te stemmen met het plaatsen van 48 Cruise raketten op Nederlands grondgebied „niet met vreugde begroet".

Dit heeft minister Van der Stoel dinsdag in Washington verklaard na een wat hij noemde „zeer openhartig" gesprek met de Amerikaanse minister van Defensie, Caspar Weinberger.

Over het verloop van dit gesprek was hij redelijk tevreden: het had zich met inachtneming van de Nederlands-Amerikaanse meningsverschillen, in een positieve sfeer ontwikkeld.

In diplomatiek jargon betekent ,;zeer openhartig" doorgaans dat men elkaar duidelijk zegt waar het op staat en „een ontwikkeling in positieve sfeer" zou kunnen betekenen dat men in de loop van het gesprek beter op de hoogte raakt van eikaars standpunten en mogelijk daar enig begrip voor gaat opbrengen.

Boodschap

Minister Van der Stoel verklaarde dat hij en twee weken geleden minister v^n Defensie Van Mierlo op de bijeenkomst van de NAVO nucleair planning group in Schotland, een duidelijke boodschap hadden overgebracht waardoor mogelijk wat meer begrip voor de achtergronden van de Nederlandse opvattingen is gewekt. Beide ministers hadden ook duidelijk gemaakt dat Nederland van plan is een actieve rol in het Noordatlantisch bondgenootschap te blijven vervullen. Minister Van der Stoel, die een bezoek van twee dagen aan Washington brengt, zei Weinberger een uiteenzetting te hebben gegeven ongeveer langs de lijnen van het betoog dat minister Van Mierlo in Schotland heeft gehouden.

Juist op gang

Met het nadrukkelijke voorbehoud dat hij als demissionair minister geen verplichtingen kon aangaan, verklaarde Van Mierlo toen o.m. dat het onwaarschijnlijk is dat in de huidige situatie welke Nederlandse regering dan ook in december tot een besluit kan komen over het stationeren van tactische kernwapens voor middellange afstand, omdat dan het wapenbeheersingsproces dat wij van doorslaggevend belang achten juist op gang is gekomen. Bovendien merkte hij op dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat een aanzienlijke meerderheid (van het parlement) het dubbelbesfuit van december 1979 — over de opstelling van 572 Cruise en Pershing II raketten in West-Europa en de Sovjetunie aan te bieden over een beperking van deze tactische kernwapens voor middellange afstand te onderhandelen - ziet als een voldongen feit en als de basis voor ^e komende onderhandelingen met de Sovjet-Unie (die 30 november in Geneve beginnen).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Regering VS niet blij met Nederiands plan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken